Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Projížďka historickými vozidly v Ostravě

dpoLetos, stejně jako i v předchozích letech, se mohla ostravská veřejnost svézt historickými trolejbusy ku příležitosti Dne památek a sídel, letos tento den připadl na sobotu 22. dubna. Trasa byla již tradiční – z hlavního nádraží kolem Nové radnice,dále přes most Miloše Sýkory a kolem ZOO do Michálkovic, kde se zájemci mohli vydat na prohlídku Dolu Michal, a poté po stejné trase zase zpět na hlavní nádraží.

2017 04 22@3902@@ul. Michálkovická
Již rekonstruovaný ostravský trolejbus Škoda 17 Tr (ev. č. 3902).

Číst dál: Projížďka historickými vozidly v Ostravě

Personální krize v Dopravním podniku Ostrava a.s.

dpoV úterý 4. dubna 2017 začaly prosakovat informace, že Dopravní podnik Ostrava a.s. (dále jen DPO) nevypraví z provozních důvodů některé spoje na tramvajových linkách č. 6, 9 a 10. Na našich stránkách jste měli možnost dovědět pravý důvod tohoto nevypravení. Oněmi provozními důvody je nedostatek řidičů kvůli mnoha výpovědím a velká nemocnost v řadách zbývajících zaměstnanců.

Přestože DPO na svých internetových stránkách i facebookovém profilu zveřejnil stručnou informaci o nevypravení některých tramvajových spojů, na dotazy ostatních facebookových uživatelů, které zajímalo vysvětlení provozních důvodů, bylo reagováno až následující den večer.

2016 04 26@995@@ul. Nádražní
Jedna z nejvíce omezených tramvajových linek během ,,personální krize" je linka č. 9.

Číst dál: Personální krize v Dopravním podniku Ostrava a.s.

Rekonstrukce tramvajového mostu v Ostravě-Jihu

dpoOd soboty 1. dubna 2017 do orientačně půlky září 2017, probíhá výluka na tramvajových linkách č. 12, 17 a 18 z důvodu rekonstrukce tramvajového mostu na ul. Plzeňské poblíž zastávky Most Mládeže. Zmíněné tramvajové linky budou odkloněny přes zastávku Nádraží Vítkovice. Ve vyloučeném úseku ÚMOB Jih – Ferona je zavedena náhradní autobusová doprava (dále jen NAD). S touto výlukou se také změnily jízdní řády na tramvajových linkách č. 3, 5, 6, 7, 10, 11,12, 14, 15, 17, 18 a 19.

Tramvajová linka č. 12
Spoje této linky v úseku ÚMOb Jih - Ředitelství Vítkovic budou odkloněny přes zastávku Nádraží Vítkovice.

Tramvajová linka č. 17
Spoje této linky v úseku ÚMOb Jih - Ferona budou odkloněny přes zastávky Nádraží Vítkovice a Palkovského.

Tramvajová linka č. 18
Spoje této linky v úseku ÚMOb Jih - Ferona budou odkloněny přes zastávky Nádraží Vítkovice a Palkovského.

1.4.2017   Most Mládeže (2)
Stav tramvajového mostu na ul. Plzeňské před rekonstrukcí.

Číst dál: Rekonstrukce tramvajového mostu v Ostravě-Jihu

Obnova maxi a mini busů v Ostravě

dpoZ věstníku veřejných zakázek se můžeme dočíst, že DPO plánuje zakoupit nová vozidla z protilehlých kapacitních velikostí. Jedná se o ,,10 kusů nových dvoučlánkových nízkopodlažních autobusů na CNG pohon” a ,,Dodávka 3 ks nových minibusů na pohon CNG”.

Nové článkové autobusy
Nejprve ke kloubovým vozidlům: Je požadován dvoučlánkový 100% nízkopodlažní autobus s pohonem na CNG. Cena této zakázky by měla být 100 miliónu Kč bez DPH. Dopravce předpokládá, že část z této hodnoty bude uhrazena z prostředků Evropské unie a to konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu IROP.

Číst dál: Obnova maxi a mini busů v Ostravě

Ostravští cestující si již jízdenku u řidiče nezakoupí

dpoVzhledem ke klesajícímu zájmu cestující veřejnosti o nákup papírových jízdenek u řidičů ve vozidlech MHD bylo vedením Dopravního podniku Ostrava rozhodnuto o ukončení této služby. Zájem o jízdenky v doplňkovém prodeji začal klesat po zavedení možnosti platit jízdné prostřednictvím SMS. Následně, zprovozněním nového odbavovacího systému, umožňujícího platit jízdné přímo ve vozidlech MHD platebními kartami, se tento zájem snížil na úplné minimum. Papírovou jízdenku u řidiče v ostravské MHD tedy bude možné pořídit naposledy 31. března 2017.

Z hlediska přesnosti a plynulosti provozu, se jistě jedná o krok správným směrem, neboť v podmínkách, kdy běžná doba odbavování cestujících v zastávkách činí 10 až 20 vteřin, přestavuje prodej jízdenek u řidičů nezanedbatelné zdržování. Šikovný řidič, který má při ruce připraveny drobné mince na vrácení, je schopen cestujícímu prodat jízdenku za 15 vteřin. Toto zdánlivě nepatrné zdržení však může způsobit, že řidiči v křižovatce „uteče zelená“ a tak musí vyčkat na následující volno. 15 vteřin se natáhne na minutu, a pokud se v křižovatce sjede více spojů, za křižovatkou už pravděpodobně pojedou v nesprávném pořadí. Zopakuje-li se taková situace na trase vícekrát, může spoj dorazit na konečnou zastávku i s několikaminutovým zpožděním.

Číst dál: Ostravští cestující si již jízdenku u řidiče nezakoupí

Jste zde: