Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Dalších 5 CNG plnicích stanic během měsíce

cpsNení to ani měsíc, co jsme informovali o naposledy otevřených deseti plnicích stanicích CNG a už je v České republice dalších pět. Nové stanice byly otevřeny v Havířově, Jeseníku, Mostě, Tišnově a Velkém Meziříčí. Počet plnicích CNG stanic v ČR je nyní už 65, do konce roku jich bude asi 80. V Evropě je jich k dispozici už přes 4 tisíce. I akce Blue Corridor 2014, jejíž vozy přijedou tento pátek do ČR (a projíždět budou ve dnech 17. – 23. října), poukazuje na to, že je dnes už velmi snadné projet napříč 9 státy trasu dlouhou 3 400 kilometrů bez problémů s tankováním CNG. Podle nejnovější statistiky Českého plynárenského svazu, který pravidelně sleduje vývoj v oblasti CNG, jezdí v ČR už 8 055 vozidel.

Dalších 5 stanic kde mohou řidiči tankovat CNG

Číst dál: Dalších 5 CNG plnicích stanic během měsíce

Počet CNG vozidel překročil již 8 tisíc

2014-09-29@220@8T6 2165@Šumbark, 2. etapa, u hřbitova

Podle statistik Českého plynárenského svazu (ČPS) už dosáhl počet CNG vozidel v České republice 8 tisíc. Pro letošní rok to na konci 3. čtvrtletí znamená, že na českých silnicích jezdí 1 345 dalších CNG vozidel, celkem pak 8 055. To je asi 30 procentní meziroční nárůst oproti roku 2013, poslední meziroční nárůst CNG vozidel v ČR byl asi 2 tisíce CNG vozidel.Z celkového počtu vozidel jezdí v ČR již nejméně 518 CNG autobusů ve více než 35 městech a 83 komunálních CNG vozidel.

cpsDlouho očekávané zahájení prodeje domácího výrobce s modelem ŠKODA Octavia G-TEC spustilo další lavinu zájmu o koupi vozidel na CNG. Na trhu v této kategorii zaujímá tradiční Octavie běžně více než 30 procentní podíl. Počty objednávek na ŠKODA Octavia G-TEC a Combi G-TEC tak předčily očekávání samotného výrobce. Tyto modely jsou určeny hlavně pro firemní zákazníky a největší vozové parky organizací v ČR, tzv. fleety, které mají u nás dnes už 500-700 CNG vozidel a tak je o tyto modely velký zájem. „Rozvoj CNG tlačí ale také poptávka po ekologických vozech a plnění přísných emisních limitů. Stejný trend je ale i ve světě. Ročně se prodá na světě asi 2,3 miliony CNG vozidel a toto číslo každým rokem narůstá, v roce 2023 by to mělo být ročně dokonce 3,5 milionu ročně,“říká Jan Ruml, výkonný ředitel Českého plynárenského svazu (ČPS). V České republice je nabídka asi 65 typů vozů všech kategorií, z čehož osobních vozů je asi 35. Společnosti poskytují na některé CNG vozy až 35 procentní slevy.

Číst dál: Počet CNG vozidel překročil již 8 tisíc

Mezinárodní akce Blue Corridor představí vozy na CNG i v ČR

cpsDnes v Petrohradu v Rusku odstartoval další ročník mezinárodní akce Blue Corridor 2014.Vozy na stlačený zemní plyn (CNG) letos ve dnech 7. – 23. října absolvují během příštích 17 dní trasu dlouhou 3 400 kilometrů přes 9 evropských států až do Itálie. Akce poukazuje na perspektivy využití stlačeného zemního plynu v dopravě.V rámci této akce přijede kolona CNG vozů také do Prahy. Vozy na CNG dorazí dne 16. října k plnicí stanici CNG v Pražských službách na Praze 9, diskuzní stůl proběhne v Plzni. Součástí roadshow v ČR je i slavnostní otevření plnicí CNG stanice v Mostě. Partnerem akcí v České republice je společnost VEMEX a Pražská plynárenská.

Mezinárodní roadshow Blue Corridor (Modrý koridor) si klade za cíl upozornit na možnost využití stačeného zemního plynu (CNG) jako ekologického, bezpečného, úsporného a dostupného paliva pro dopravu. Trasa Modrého koridoru 2014 napříč Evropou, kudy se dá snadno projet a natankovat s vozy na CNG, vede letos přes Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Polsko, Českou republiku, Německo, Rakousko a končí v Itálii. Hlavními organizátory celé roadshow jsou Gazprom Export a E.ON, partnerem akcí v České republice je společnost Vemex a Pražská plynárenská.

Blue Corridor...
Blue Corridor...
Blue Corridor...

Blue Corridor 2014.

Číst dál: Mezinárodní akce Blue Corridor představí vozy na CNG i v ČR

10 nejnovějších CNG plnicích stanic

cpsPočet plnicích CNG stanic v poslední době velmi rychle narůstá. V minulých letech docházelo k nárůstu nových plnicích stanic CNG v řádu jednotek, nyní se staví po desítkách. Stanice CNG nyní vznikají už i na běžných čerpacích stanicích – pouze přidáním stojanu na CNG – a proto si toho nemusí každý všimnout. V současné době je motoristům u nás k dispozici už celkem 60 plnicích CNG stanic, v Evropě přes 4 tisíce. Brzy, většinou ještě letos, se otevře dalších nejméně 18 stanic, a to 3 stanice v Praze, 2 v Plzni, Břeclavi, Českém Krumlově, Gajeru u Litomyšle, Havířově, Hradci Králové, Jeseníku, Kosmonosech, Mostě, Olomouci, Příbrami, ve Slaném, Vyškově, Zábřehu aj. Do rozvoje investují i automobilky, řidiči si už dnes mohou vybrat z již více než 60 druhů sériově vyráběných vozů.

V současné době stlačený zemní plyn a výstavba plnicích CNG stanic doslova zažívá boom. „Už dnes není s tankováním problém jako byl dříve. Pokud například jedete z Prahy do Frankfurtu, máte po cestě více než 10 plnicích CNG stanic a přitom dojezd CNG vozidel je často přes tisíc kilometrů. EU plánuje, že v roce 2050 by v evropských městech už neměla jezdit vozidla s klasickými pohonnými hmotami. Do čistějšího životního prostředí a výstavby CNG stanic se nyní investují v Evropě velké prostředky. Odhaduje se, že asi 160 miliard eur bude investováno do nových CNG stanic jen v EU. Díky nové směrnici o infrastruktuře alternativních paliv nyní musí ČR do 2 let připravit příslušné plány, a to včetně počtu plnicích stanic. Během 2 let tak bude v ČR nejméně 150 – 200 CNG stanic,“ říká Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu. Na světě je ve výstavbě přes tisíc nových CNG stanic.

Číst dál: 10 nejnovějších CNG plnicích stanic

Bonett otevřel v Hradci Králové již desátou vlastní CNG stanici

Společnost Bonett Gas Investment a. s. otevřela v Hradci Králové novou veřejnou plnicí stanici CNG. Motoristé jí naleznou v metropoli Královéhradeckého kraje na adrese Stavební 1049, hned vedle regionálního depa České pošty. Nová výkonná stanice se samoobslužným provozem funguje nonstop, platbu je možné uskutečnit CNG kartou, platební kartou nebo v hotovosti v platebním terminálu. Pro plnění automobilů je k dispozici rychlovýdejní stojan CNG a dvě koncovky typu NGV1, které naplní vozidlo do 3-5 minut. Plnit zde mohou i autobusy a nákladní vozidla s velkou koncovkou.

Nově otevřená plnicí stanice v Hradci Králové je během posledního srpnového týdne aktuálně jediným místem, kde mohou motoristé ve městě doplnit stlačený zemní plyn do svých automobilů. Druhá plnicí stanice CNG v Hradci Králové aktuálně prochází rekonstrukcí.

„Práce na otevření stanice jsme se snažili urychlit tak, aby měli motoristé nadále možnost v Hradci Králové plnit svá CNG vozidla. Samoobslužný provoz včetně různých možností plateb je pro nás dnes již samozřejmostí, zákazníkům nabídneme kromě vysokého výkonu a rychlého plnění jako jediní i možnost platit hotovostí,“ říká Václav Holovčák, místopředseda představenstva Bonett Gas Investment. „Vozidel na CNG v ČR stále přibývá. Hradec Králové je naší desátou investovanou veřejnou Bonett stanicí v Česku. Během krátké doby bychom měli otevřít další naší stanici ve Velkém Meziříčí. Do prosince se chystáme otevřít ještě několik dalších vlastních plnicích stanic, síť Bonett EUROGAS CNG se tak pravděpodobně stane největší v ČR. Celkově předpokládáme investici dalších několika desítek CNG stanic v příštích letech,“ dodal Holovčák.

Číst dál: Bonett otevřel v Hradci Králové již desátou vlastní CNG stanici

Jste zde: