Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Tramvaj ve finském Tampere - přehled o stavbě

Spuštění kompletně nového tramvajového provozu očekává druhé největší finské město Tampere v roce 2021. Šlo by o druhou tramvajovou síť (po Helsinkách) a historicky třetí (po Turku) v Zemi tisíců jezer. Diskuse o uskutečnění tohoto nápadu trvala přibližně 30 let a nyní došlo k realizaci. Protože jde o nové téma na našem serveru, přinášíme vám shrnutí dostupných informací.

Tampere (10)

Tramvajová dráha je budována v několika etapách, první má být spuštěna do provozu linka jedna z Pyynikintori do Hervantajärvi s délkou 15 km a jízdní dobou 30 minut, kdy dojde ke spojení historické části města se sídlištěm, technickou univerzitou a vozovnou v Hervantě. Později bude zprovozněna krátká odbočka pro druhou linku ze Sampoly do Vieritie k nemocnici. Trať v podstatě kopíruje hlavní bulvár a schéma s vidličkovitým rozvětvením připomíná metro Helsinkách. V plánech je uvedeno také prodloužení opačné konečné do Lentävänniemi, které se má začít stavět po dokončení ostatních částí, předběžně tedy v roce 2021.

Číst dál: Tramvaj ve finském Tampere - přehled o stavbě

Pozvánka na odbornou konferenci „Smart city v praxi IV“

Pozvánka na odbornou konferenci

„Smart city v praxi IV“

s podtitulem

„Co nabízí inteligentní město občanům a průmyslu“

doprovodný program veletrhu AMPER 2019

19. března 2019 od 9:00 hodin Výstaviště Brno, pavilon P, sál P4, 2. patro

smart cityJiž čtvrtý ročník konference „Smart city v praxi“ organizuje konzultační firma Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services. Odborným garantem a zároveň moderátorem konference je Ing. Jakub Slavík, MBA, spoluautor aktualizované verze oficiální metodiky smart city pod MMR ČR a autor úspěšné knihy Smart city v praxi. Konference je určena pro zástupce měst, městských služeb a veřejných organizací, účastní se jí každoročně také zástupci průmyslu a škol. Záštitu této konferenci již předběžně přislíbilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, které na této konferenci představí aktualizovanou verzi oficiální metodiky smart city.

Číst dál: Pozvánka na odbornou konferenci „Smart city v praxi IV“

Pokračuje „velký třesk“ elektrických autobusů, rozvíjejí se nové technologie, otazníky v ekonomice: zpráva z konference „Elektrické autobusy pro město VII“

smart cityDne 21. listopadu 2018 se v Praze konal sedmý běh konference „Elektrické autobusy pro město“, organizované firmou Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services, která je provozovatelem našeho portálu. Konference, které se zúčastnilo přes 160 zástupců dopravců, municipalit, průmyslu, škol a dalších zainteresovaných osob a organizací, byla pořádána opět jako součást mezinárodního veletrhu Czechbus pod záštitou Sdružení dopravních podniků ČR.

Hlavním partnerem konference byla EKOVA ELECTRIC – inženýrská, výrobní a opravárenská společnost z oboru elektrických dopravních prostředků. Aktuální informace z oblasti ekonomiky a financování elektrických autobusů prezentovalo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a také pořádající konzultační firma. Partnery konference za průmyslový sektor z odvětví výroby dopravních prostředků byly dále společnosti Chariot Motors, Solaris Bus &Coach, Volvo Group Czech Republic a také firma in-tech GmbH nabízející přestavby tradičních autobusů na elektrický pohon. Odvětví infrastruktury pro elektrické autobusy reprezentovaly společnosti ABB, ČEZ ESCO, TECO a PZK Brno. Akademickým partnerem byl zástupce PolitechnikyGdańske z Polska, který je současně manažerem Dopravního podniku Gdyně. Odborným garantem a moderátorem konference byl Jakub Slavík, majitel a hlavní konzultant pořádající firmy.

Číst dál: Pokračuje „velký třesk“ elektrických autobusů, rozvíjejí se nové technologie, otazníky v...

Nové tramvaje Škoda pro německý dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr

Skupina Škoda Transportation na slavnostní akci v Mannheimu předvedla mock-up tramvaje pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr (rnv). Nejméně osmdesát tramvají ze Škodovky bude v příštích letech provozováno na tratích mezi městy Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.

Mannheim
Nová tramvaj Škoda pro dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr (rnv).

Číst dál: Nové tramvaje Škoda pro německý dopravní podnik Rhein-Neckar-Verkehr

Elektrobusy SOR už i v Náchodě

Dopoledne dne 3. října 2018 na Masarykově náměstí slavnostně pokřtěny vedením města Náchoda v čele se starostou Janem Birke, zástupci společnosti CDS s.r.o. Náchod v čele s ředitelem Zdeňkem Pouznarem a ředitelem osobní dopravy Robertem Patzeltem a zástupcem dodavatelské firmy SOR Jiřím Daňsou dva zbrusu nové elektrobusy značky SOR EBN 9.5, které byly pořízeny díky úspěšné žádosti o dotaci v Integrovaném regionálním operačním programu vyhlášeném Ministerstvem pro místní rozvoj. Obě vozidla byla pokřtěna pro Náchod velmi výstižnými jmény - „Irena" a „Danny".

3.10.2018   Náchod, Masarykovo náměstí
Nové elektrobusy SOR EBN 9.5, dopravce CSD s.r.o. Náchod vystavené na Masarykově náměsti v Náchodě.

Číst dál: Elektrobusy SOR už i v Náchodě

Jste zde: