Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nitra v roce 2022 bude mít nové autobusy a nového provozovatele MHD

Město Nitra vyhlásí nové výběrové řízení soutěž na dopravce, který bude provozovat městskou hromadnou dopravu. Tato soutěž už byla vyhlášena minulý rok, avšak přihlásil se jen jeden uchazeč, který však nastavil podmínky, který magistrát neakceptoval, a celá soutěž tak byla zrušena. Celková cena zakázky je skoro 129 milionů eur. Smlouva s vítězem má být podepsána od 1.1.2022 na období deseti let, s opcí dalších třech let.

Nitra (1)
Nové autobusy pro Nitru.

Číst dál: Nitra v roce 2022 bude mít nové autobusy a nového provozovatele MHD

Nové Kontaktní centrum elektronického odbavování cestujících v Jihomoravském kraji

idsjmkVe středu 15. července 2020 bylo slavnostně otevřeno v Jihomoravském kraji již druhé Kontaktní centrum elektronického odbavování cestujících (dále jen EOC) v Jihomoravském kraji (první bylo otevřeno v Brně dne 1. července 2020). Kontaktní centrum se nachází v budově hlavního vlakového nádraží v Břeclavi, tedy v místě s největší koncentrací cestujících, které navíc sousedí s centrálním autobusovým nádražím.

Kontaktní centrum EOC (2)
Slavnostním zahájením v Břeclavi. Na fotografii při stříhání pásky jsou zachyceni zprava starosta Břeclavi pan Bc. Svatopluk Pěček, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pan Bc. Roman Hanák a ředitel společnosti Ing. Jiří Horský.

Číst dál: Nové Kontaktní centrum elektronického odbavování cestujících v Jihomoravském kraji

Dlouhodobá železniční výluka v úseku Brno hlavní nádraží - Zastávka u Brna

Dne 15. června byly zahájeny přípravné práce na vlakové trati spojující Brno se Zastávkou u Brna a Rapoticemi. Trať projde kompletní modernizací, v některých úsecích bude dvoukolejný provoz tak, aby vlaky mohly jezdit častěji a v budoucnu nahradit některé souběžné regionální autobusové linky.

Náhradní dopravu za vlaky linky S4 zajištují dvě autobusové linky. První z nich je xS4A, jedná se o zrychlenou linku, jezdící pouze přes významné zastávky vlaku na trase Brno Hlavní nádraží – Rosice u Brna – Zastávka u Brna – Rapotice. Druhou je linka xS4B, pomalá linka, zajištující spojení mezi Brnem a Zastávkou u Brna, jedoucí přes všechny vlakové stanice a obce na trase.

Na těchto linkách jezdí jak větší autobusoví dopravci, kteří zajištují v jihomoravském kraji dopravu i v rámci IDS JMK, tak i menší soukromníci. K vidění zde jsou velice zajímavé typy i značky autobusů, proto jsem se opakovaně vydal tuto linku vyfotografovat.

Ve dnech 20. a 21. června jsem fotil na obou konečných: Zastávka u Brna žel. st. A Brno hlavní nádraží. První fotografie ze Zastávky u Brna žel. stanice zobrazuje Karosa AXER 12.8 M soukromého dopravce Vilém Leonhard. Jedná se o autobus z roku 2005, původně jezdící u OmnibusbetriebRonnyPasternak, Lassan. Na dalších fotografiích, pořízených na konečné Brno hlavní nádraží, zachytil fotograf další zajímavé kousky. Jedná se o SOR C 10.5 RZ 5B0 2199 (rok výroby 2008) dopravce DOPAZ, do roku 2018 zajištující výkony na regionálních linkách č. 251 a 290 na Boskovicku, nyní jezdící náhradní dopravu. Dále SOR C 10.5 RZ 3T3 0413 z roku 2005, původně jezdící u Arriva Morava a.s., nyní u soukromého dopravce Autodoprava Jíra. Dále zde byl k vidění Mercedes-Benz Citaro O 530 MÜ LE II RZ 2BJ 4273 z roku 2010, jezdící dříve u Omnibusbetrieb a nyní patřící soukromému dopravci Vilém Leonhard. Předposledním autobusem je Karosa AXER 12.8 M RZ 2BH 7181 z roku 2004, dříve jezdící u dopravce SAD Dunajská Streda a nyní patřící soukromému dopravci kmko logis. Poslední zajímavý autobus je MAN NÜ 313 Lion's City Ü z roku 2006, pocházející z Německa (DB ZugBUsRegionalverkehr Alb-Bodensee, od dubna 2020 jezdící u soukromého dopravce Autodoprava Jíra. Také dodávka RZ 5J6 2299, dopravce BDS-BUS, patří k této výluce a je určená pro přepravu zavazadel a kol na určených spojích linky XS4.

Číst dál: Dlouhodobá železniční výluka v úseku Brno hlavní nádraží - Zastávka u Brna

Svatební trolejbus v Mariánských Lázních

V sobotu 20. června 2020 si své Ano řekli dlouholetý řidič DP Mariánské Lázně Petr Faměra a Mgr. Michaela Sůsová. A nebyla to svatba obyčejná. Pro dopravu svatebčanů na místo, kde se konal obřad, byl vypraven speciálně vyzdobený trolejbus. Přinášíme vám rozhovor s novomanželem, který se v ulicích lázeňského města pohybuje v autobuse či trolejbuse již bezmála 30 let.

Svatba (2)
Svatební jízda v Mariánských Lázních.

Číst dál: Svatební trolejbus v Mariánských Lázních

Vyčísleno. Dopravní podniky v ČR přišly kvůli koronaviru o desetitisíce korun.

sdruzeni dopravnich podnikuDopravní podniky napříč republikou v důsledku koronavirové pandemie přišly o cestující, a tak i o výnosy z tržeb. Ztráty se ve větších podnicích pohybují v desítkách miliónů korun. Celkově 21 podniků začleněných do Sdružení dopravních podniků eviduje ztrátu 1,1 miliardy korun. Jejich hlavním cílem tak bude obnovit důvěru lidí ve veřejnou dopravu.

2020 04 08@3260@@Brno
Škoda 14 Tr v ulicích Brna.

Číst dál: Vyčísleno. Dopravní podniky v ČR přišly kvůli koronaviru o desetitisíce korun.

Jste zde: