Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Aktuálně z Pardubic

Uzavírka ulice Studentská
Od 24. července 2015 do odvolání je z důvodu rekonstrukce uzavřena ulice Studentská, kterou běžně projíždí spoje linek 10 a 16. Původně měla být ulice uzavřena pouze do 31. října. Autobusy obou linek mezi zastávkami Stavařov a Cihelna, točna využívají objízdnou trasu vedenou ulicemi Hradecká a Kunětická. V ulici Studentská se také nachází zastávka Univerzita, která je po dobu rekonstrukce zrušena a nahrazena zastávkou Polabiny, Hradecká, která se nachází v ulici Hradecká. V rámci rekonstrukce Studentské ulice bude provedena výstavba středového ostrůvku, ve kterém budou umístěny sloupy veřejného osvětlení s možností pro budoucího uchycení trolejového vedení trolejbusů pro případnou trolejbusovou trať do zastávky Cihelna, točna.

210 - 4E0 398...

Autobus Irisbus Citelis 12 M CNG ev. č. 210 na objízdné trase v ulici Kunětická směřuje obsloužit zastávku Cihelna.

Číst dál: Aktuálně z Pardubic

Studentské slevy na cestování 2015

Léto je čas prázdnin, cestování za poznáním i zábavou a tyto aktivity dokáží studentům a učitelům zpříjemnit přepravní společnosti se svými slevami na jízdném.

Vše se samozřejmě řídí okřídleným heslem “nechci slevu zadarmo”, ale když už spoj hodláte využít, proč zaplatit více? Tyto akce se váží na studentský průkaz ISIC či učitelský ITIC, který musí mít na zadní straně vylepený aktuální kupón, ale to jejich majitelé vědí.

Vlaky:
S Českými drahami a s Jízdenkou na léto můžete o prázdninách během 14 dní procestovat celé Česko. Jízdenku lze využít ve 14 dnech po sobě jdoucích v období od 1. 7. do 31. 8. 2015 ve všech vozech 2. třídy. Základní cena jízdenky na 14 dní je 1 190 Kč, s průkazem ISIC jízdenku získáte za 990 Kč. Jízdenku pořídíte na přepážkách nebo na eShopu ČD. Nezapomeňte také, že v eShopu pořídíte běžnou jízdenku o 25% levněji než na přepážce při nákupu > 15 minut předem.

Železniční přepravce LEOExpress připravil na prázdniny slevu 30% pro všechny studenty vlastnící průkaz ISIC a věrnostní kartu dopravce s názvem Smile, kterou si vyřídíte u okýnka na nádraží za pár minut.

Číst dál: Studentské slevy na cestování 2015

Elektromobilita v Třinci na vzestupu

Město Třinec po zkušenostech s provozem vlastního elektromobilu hodlá podpořit tento ekologický pohon i ve veřejné dopravě. Podle slov starostky Třince paní Věry Palkovské je elektromobilita v současné době žhavé téma, navíc je Třinec průmyslovým městem, které se nachází v kraji se zhoršeným ovzduším, a díky zkušenostem s elektromobilem a veřejnou nabíjecí stanicí se proto město pustilo do podpory elektromobility.

Plány města jsou v souladu s Národním akčním plánem čisté mobility ministerstva průmyslu i se záměry kraje. V novém programovacím období EU 2014 – 2020 se počítá s finančními prostředky na podporu čisté mobility a využívání alternativní dopravy. Paní starostka dodala, že zavedení alternativních pohonů je velice nákladné a kdyby nebyly dotovány, samo město by se do něj nepustilo.

Číst dál: Elektromobilita v Třinci na vzestupu

Na mošnovské letiště se svezte vlakem

Na Letiště Leoše Janáčka Ostrava, které se nachází v Mošnově na Novojičínsku mohou od pondělí 13. dubna 2015 cestující nově přijet také vlakem.

13.4.2015 - N...
13.4.2015 - N...
13.4.2015 - N...
13.4.2015 - N...

Nová železniční stanice Mošnov, Ostrava Airport.

První spoj, který vyjel z Bohumína, zastavil ve stanici pojmenované Mošnov, Ostrava Airport krátce před 4.30 hodin. Ostravské letiště je první v republice, které má železniční připojení, slavnostní přestřižení pásky nastalo krátce po 11. hodině po příjezdu osobního vlaku č. 2930. Nové trati požehnal i Msgr Lobkowicz.

Číst dál: Na mošnovské letiště se svezte vlakem

Krátký pohled na dopravu v Egyptě

Tento článek vzniká jako shrnutí dovolené s cestovní kanceláří v egyptské Hurghádě očima šotouše. Hlubší průzkum na místě není tak úplně jednoduchý, neboť bezpečností situace je sice poměrně klidná, každopádně platí, že nic se nesmí fotit a tak zejména strategické cíle, jakým je třeba železnice si málokdo dovolí fotografovat.

Nejprve je dobré si uvést fakt, že přes svou rozlehlost je Egypt poměrně hustě obydlen, neboť 95% území jsou pouště a tak asi 90 milionů obyvatel bydlí na 5% území většinou v blízkosti řeky Nilu nebo na pobřeží dvou moří.

A s čím se lze setkat? První všudypřítomný dopravní prostředek je minibus reprezentovaný zejména Toyotou Hiace. Tento louage, neboli nájemný vůz je nejběžnějším způsobem přepravy na severu Afriky. Princip je jednoduchý, na frekventovaných místech postávají tyto vozy a podle příchozích zákazníků určují trasu a čekají na naplnění kapacity vozidla. Využívá se zejména pro cestování mezi vzdálenějšími místy - meziměstsky. 
Minibus si lze si zastavit i na cestě zamáváním na řidiče, hned dodávám, že nic jako informační systém neexistuje a tak se vše řeší ústně. Cena je v těchto oblastech vždy smluvní. Pokud člověk pospíchá, může si zakoupit volné sedadlo a tím odjezd uspíšit. Vevnitř je místo pro 14 cestujících a řidiče, přičemž zavazadla se umisťují na střechu.

Číst dál: Krátký pohled na dopravu v Egyptě

Jste zde: