Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Technické muzeum v Brně oslavilo 60. narozeniny také dopravní nostalgií

Na sobotu 28. srpna 2021 si Technické muzeum v Brně připravilo pro jeho návštěvníky bohatý program. Jednou z částí programu, zajímavou pro čtenáře tohoto webu, byla výstava vojenských a hasičských vozidel, automobilů a motocyklů před i vně areálu TMB.

28.8.2021   02V 1529   Technologický park
Autobus Karosa B 831.

Největším lákadlem však byly jízdy historických vozidel z jeho depozitáře, cestující se poprvé svezli zdarma. Z náměstí Svobody k Technickému muzeu jezdily historické tramvaje a autobusy. Z Mendlova náměstí přes vozovnu Komín do Králova Pole na Srbskou pak jezdily historické trolejbusy. Na linky byly záměrně nasazeny vozy, které nejezdily při minulé dopravní nostalgii na konci června letošního roku, a zároveň vozy běžně na dopravních akcích doposud málo jezdící nebo nejezdící vůbec. I když většina odjezdů byla zdvojených, kdy zaráz jezdila dvě vozidla, o jízdy hlavně tramvajemi a autobusy byl obrovský zájem.

Číst dál: Technické muzeum v Brně oslavilo 60. narozeniny také dopravní nostalgií

Historická vozidla ovládla ulice města Brna

Poslední červnový víkend 26 a 27. června 2021 patřil v Brně dopravní nostalgii. Bohužel vlivem vládních opatření spojených s nákazou Covid-19 byl letošní program okleštěný pouze na jízdy nebo venkovní akce.

2021 06 26@3502@@Náměstí Svornosti
Brněnský historický trolejbus Škoda 15 Tr ev. č. 3502.

Akce pod záštitou Dopravního podniku města Brna
Letošní rok se konaly pouze jízdy historických vozidel z retro sbírky DPMB a Technického muzea v Brně. Do ulic vyjely historické tramvaje na trase Náměstí Svobody – Vozovna Husovice – Maloměřický most, kdy ve směru do Maloměřic jezdily tramvaje ulicemi Rašínovou a Milady Horákovou a zpět ulicemi Cejl a Benešovou. Cestující vozily následující tramvaje: KPS Brno 4MT2 ev.č. 134 + vlečný vůz KPS Brno vv4 ev. č. 313, ČKD Tatra K2 ev. č. 1123, ČKD Tatra T2 ev. č. 1435, KPS Brno mv6.3 ev.č. 107 + vlečný vůz Ringhoffer ev. č. 215, KPS Brno mvev. č. 99.

Číst dál: Historická vozidla ovládla ulice města Brna

O dopravním víkendu v Brně jezdila historická vozidla také do Kuřimi

V neděli 23. srpna pokračovaly akce v rámce srpnového dopravního víkendu na jižní Moravě. O tom se dozvíte v pořadí již třetím článku z letošních oslav.

Konalo se tradiční historické kolečko, kdy se cestující tentokrát mohli v rámci jednoho okruhu za opravdu symbolických 80kč/základní jízdné svézt třemi dopravními prostředky – vlakem, autobusem a tramvají. Cesta započala vždy v 10.30, 13.30 nebo 16.30 hodin na brněnském Hlavním nádraží. Zde cestující sedli do historické vlakové soupravy tažené motorovou lokomotivou Bardotka T478.1002 (751.002) se čtyřmi vagony klasické stavby retro Ostravan, jak níže můžete vidět na fotografiích z Kuřimi, kam vlak po 20 minutách dorazil.

23.8.2020 (7)

Číst dál: O dopravním víkendu v Brně jezdila historická vozidla také do Kuřimi

Blíží se dopravní víkend na Brněnsku

dpmbOd čtvrtka 20. srpna do neděle 23. srpna 2020 se uskuteční tradiční akce s dopravní tématikou ve městě Brně, konané každoročně pod festivalem BMUE (Brno – město uprostřed Evropy). Letos jsou z důvodu nákazy COVID-19 přesunuty z června až na konec srpna 2020.

První den ve čtvrtek 20. srpna se uskuteční Dopravní nostalgie v centru města na náměstí Svobody. Od 16 do 17.30h. zde budou vystavena historická vozidla Technického muzea Brno, která následně vykonají okružní jízdy centrem.

V pátek 21. srpna se uskuteční od 10 do 20 hodin výstava historických autobusů Technického muzea Brno na náměstí Svobody, a to u příležitosti výročí 90 let provozu autobusů MHD v Brně. Od 18 do 22 hodin pak bude jezdit okružní jízdy speciální tramvaj K2R – Šalina Pub. 

Hlavním dnem oslav bude sobota 22. srpna. Od 10 do 11 hodin se uskuteční defilé a výstava historických vozidel MHD v Brně na náměstí Svobody. Následně budou jezdit historické tramvaje a autobusy do vozovny Slatina nebo vozovny Pisárky, kde se od 11 do 19 hodin uskuteční v rámci výročí 120 let provozu elektrických tramvají v Brně a 90 let provozu autobusů MHD v Brně Den otevřených dveří s bohatým programem. Centrem města se s cestujícími bude „prohánět“ parní tramvaj Carolline a historická tramvaj tažená koňmi. V rámci regionální dopravy bude jezdit speciální vlak z Hlavního nádraží do Židlochovic, historické autobusy z náměstí Svobody přes Blučinu do Židlochovic a do Technického muzea Brno.

Brno (6)

Číst dál: Blíží se dopravní víkend na Brněnsku

Brněnské historické jízdy pro veřejnost bez cestujících

Na sobotu 16. května 2020 připravil produkční tým Technického muzea v Brně a IGNIS BRUNENSIS mimořádnou akci s názvem „Muzeum v pohybu aneb potěšení pro kolemjdoucí“ při příležitosti Mezinárodního dne muzeí. Je to zároveň taková „náhradní akce“ za letos na jaře neuskutečněné ohňostroje a další akce v rámci festivalu Brno-město uprostřed Evropy. Akce se uskuteční v centru města mezi 14 a 16 hodinou, kdy bude centrem projíždět bez cestujících kolona historických kolových vozidel TMB, aby rozveselila kolemjdoucí i návštěvníky města. Asi 20 vozidel bude jezdit bez zastavení na trase centrem Brna přes nám. Svobody – Masarykovu – Nádražní – Benešovu – Malinovského nám. – Rooseveltovu – Rašínovu – nám. Svobody – Nádražní – Husovu – Joštovu a dále stále po stejné trase. Akce pozve do znovuotevřených expozic brněnského Technického muzea a také připomene letošní 90. výročí provozu autobusů MHD v Brně. Vidět na této přehlídce budete mít možnost například autobusy:

15.6.2010   7273   BSB 62 30   Brno
Karosa B 732

Číst dál: Brněnské historické jízdy pro veřejnost bez cestujících

Jste zde: