Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Řidičům Dopravního podniku města Brna slouží nové odpočinkové místnosti a WC

dpmbŘidiči Dopravního podniku města Brna (dále jen DPMB) mohou volné chvíle trávit v nově vybavených odpočinkových místnostech. Dopravce tak pokračuje ve zvelebovaní zázemí pro zaměstnance, tentokrát ve vozovnách Komín a Husovice. Souběžně pokračuje projekt obnovy sociálního zázemí pro řidiče na konečných zastávkách, jen letos DPMB obměnil tři buňky, v příštím roce přijdou na řadu další čtyři.

„Chceme, aby se řidiči cítili dobře nejen přímo při výkonu své profese, ale i v době, kdy mají přestávku a potřebují si vydechnout. Odpočinkové místnosti ve vozovnách Komín a Husovice získaly novou výmalbu a vybavení, jak vidíte na fotografii níže, po Novém roce k nim přibudou nová zázemí v Medlánkách, a to jak pro řidiče autobusů, tak tramvají,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

DPMB bunka (1)

Číst dál: Řidičům Dopravního podniku města Brna slouží nové odpočinkové místnosti a WC

Situace v Dopravním podniku města Brna v době epidemie koronaviru

dpmbVe středu 4. listopadu 2020 proběhl v rádiu rozhovor s generálním ředitelem Dopravního podniku města Brna a.s. (dále jen DPMB) Ing. Milošem Havránkem. Ten uvedl zajímavá fakta a čísla týkající se nákazy Covid-19 a samotného fungování DPMB.

Úbytek cestujících v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem?
V měsíci říjnu byl DPMB co se týče v počtu přepracovaných cestujících cca na 35 % oproti normálnímu stavu ve stejném měsíci v minulých letech. Samozřejmě to ale nelze říct paušálně. Jsou oblasti, kde tomu tak není – například přeprava cestujících do fakultních nemocnic nebo do průmyslových zón. Naopak výrazně nižší je přeprava do univerzitních celků.


COVID (2)


 

Číst dál: Situace v Dopravním podniku města Brna v době epidemie koronaviru

Počet nízkopodlažních vozů v Brně roste, na vybraných linkách se změnilo jejich značení v jízdních řádech

dpmb

S nákupem nových vozů v Brně postupně vzrostl podíl nízkopodlažních tramvají, trolejbusů i autobusů na 77 procent. Díky dlouhodobé strategii DPMB podnik pořizuje pouze vozy klimatizované a nízkopodlažní. U autobusů aktuálně činí podíl nízkopodlažních 94 procent. U většiny linek už tak nedává smysl označovat v jízdních řádech nízkopodlažní spoje ikonkou vozik a podnik přistoupil k opačnému značení – těch spojů, které obsluhují vozidla s vysokou podlahou.

„Nízkopodlažnost vozů MHD je jednou z našich dlouhodobých priorit, pro mnoho skupin cestujících je snadný nástup a výstup z vozu při přepravě klíčový. Nejsou to jen lidé s handicapem, ale i senioři a rodiče s kočárky nebo malými dětmi. Po pořízení 40 nových autobusů v letošním roce činí celkový podíl nízkopodlažních vozů 77 procent, u autobusů dokonce 94 procent,“přiblížil generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Vozy DPMB Celkem kusů Nízkopodlažních % nízkopodlažních
Autobusy bus 320 300 94%
Trolejbusy tbus 135 112 83%
Tramvaje tram 309 179 58%

Číst dál: Počet nízkopodlažních vozů v Brně roste, na vybraných linkách se změnilo jejich značení v...

Z brněnských ulic zmizely další Karosy, tentokrát typ B 931 E

dpmbV průběhu letošního roku postupně Dopravnímu podniku města Brna a.s. (dále jen DPMB) přišly čtyři desítky nových autobusů, z toho 20 autobusů SOR NS 12 a 20 autobusů Solaris Urbino 18 IV. generace ve facefliftované verzi. DPMB tak pokračuje ve velkém ve vyřazování autobusů Karosa B 931 E.1707.

2011 08 25@7422@BSE 67 39@Brno
Již vyřazená Karosa B 931 ev. č. 7422.

Dodání a jejich provoz
Autobusy typu Karosa B 931 (E) byly do Brna dodávány postupně v letech 1998 – 2001 v celkovém počtu 56 kusů (ev. č. 7419 – 7474). Vozy ev. č. 7419 – 7445 byly typu Karosa B 931.1675 a byly vyřazeny všechny v roce 2015, vozy od ev. č. 7446 jsou pak typu Karosa B 931 E.1707 a jejich vyřazování započalo v roce 2019. Autobusy během dvou desítek let aktivně jezdily na všech dekádách, a to jak na denních, tak na nočních kurzech.

Číst dál: Z brněnských ulic zmizely další Karosy, tentokrát typ B 931 E

Další dvě tramvaje DPMB mají po opravě originální design interiéru

dpmbObklopeni brněnskými památkami nebo divokou džunglí jsou nově cestující ve dvou tramvajích typu K3. Dopravní podnik města Brna po jejich opravě nechal interiéry vozů vyzdobit výraznými polepy. Po Brně už tak budou jezdit čtyři takové vozy, předchozí dva nesou motivy vesmíru a krajiny.

K3 b

„Reakce cestujících na první dvě tramvaje s netradičním polepem byly velmi kladné. Z tohoto důvodu jsme vyzdobili interiér i ve zbývajících dvou tramvajích typu K3. Folie prostory vozů nejen oživí, ale mají také antivandalskou funkci, kdy je možné z nich případné nečistoty lehce setřít,“uvedl generální ředitel Dopravního podniku města BrnaMiloš Havránek.

Číst dál: Další dvě tramvaje DPMB mají po opravě originální design interiéru

Jste zde: