Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Změny tarifu jízdného na linkách MHD v Opavě od 1. července

mdpo noveOd 1. července 2019 dochází k úpravám tarifů jízdného v prostředcích MHD v Opavě.

U naprosté novinky – placení bankovními kartami – je cena jednotlivého jízdného 13 Kč. Možnost této platby je pilotně ve všech trolejbusech. U platby z elektronické peněženky se cestující mohou těšit na snížení sazby na 12 Kč, všechny druhy časového jízdného ODIS zůstávají ve stejné výši. Jediným navýšením je zvýšení jízdného platbou v hotovosti o 2 Kč, a to z důvodu pokrytí vysokých nákladů na manipulaci s velkým množstvím mincí.

2018 11 10@314@@Divadlo (1)
Ilustrační fotografie: Trolejbusy Škoda 14 Tr M ev. č. 78 a Škoda 32 Tr SOR poblíž zastávky Divadlo.

Číst dál: Změny tarifu jízdného na linkách MHD v Opavě od 1. července

Obnova trolejbusů v Opavě

mdpo novePrvní nový trolejbus Škoda 32 Tr SOR přijel do opavské vozovny MDPO a.s. dne 15. října 2018. Jde o moderní nízkopodlažní trolejbus s karoserií autobusu SOR NS 12 od společnosti SOR Libchavy spol. s r.o. a elektrovýzbrojí Škoda. Zajímavostí je skutečnost, že je to první kus svého typu trolejbusu na světě.

2018 10 15@314@@Vozovna MDPO a.s. (3)
Nový opavský trolejbus Škoda 32 Tr SOR, vyfotografovaný v areálu vozovny MDPO a.s.

Číst dál: Obnova trolejbusů v Opavě

První trolejbusy s karosérií SOR NS 12 míří do Opavy

mdpo noveFlotilu nových trolejbusů za více než 130 milionů korun získá ještě do konce letošního roku Městský dopravní podnik Opava a.s.. Do Slezska míří deset vozidel Škoda 32 Tr SOR z plzeňské Škody Electric. Vozy nabídnou vysoký komfort a také nový a moderní design, totiž karosérii zcela nové generace. Jedná se o novou karoserii SOR NS 12. Dopravce tyto nové trolejbusy nasazoval na trolejbusovou linku č. 221, která je z části vedena mimo trolejové vedení. Nyní na této lince jezdí trolejbusy Solaris Trollino 12 AC a Škoda 26 Tr Solaris, které jsou vybaveny dieselagregátem.

skoda 32Tr
Návrh barevného schématu trolejbusů Škoda 32 Tr SOR pro Městský dopravní podnik Opava a.s. (Zdroj: Škoda Transportation)

Číst dál: První trolejbusy s karosérií SOR NS 12 míří do Opavy

Zavádění inteligentních zastávek v Opavě

mdpo novePo Ostravě, která již inteligentní zastávky nějaký čas provozuje a do budoucna plánuje rozšířit jejich počet, zavedlo tyto zastávky i město Opava.

Na tento projekt se Městskému dopravnímu podniku Opava (dále MDPO) podařilo získat dotaci ve výši šesti miliónů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj, která pokryla celkem 85 % nákladů. Zbylou část si dopravce financoval z vlastních zdrojů. Do konce letošního roku by tak měl MDPO osadit celkem dvacet zastávek ve městě novými informačními elektronickými panely.

Informační panely
Inteligentní zastávka v Opavě, U soudu.

Číst dál: Zavádění inteligentních zastávek v Opavě

Opavský DP mění své logo

Městský dopravní podnik v Opavě mění po dlouhé době své logo. Od 1. září 2017 začal využívat nové logo, které bylo schváleno představenstvem společnosti. Postupně tak došlo k výměně polepů s logem podniku i na všech vozidlech MHD, ale také na budovách a jiném majetku. Zajímavostí je, že se tak událo bez většího marketingového ohlasu téměř v tichosti. Jedinou zprávu dal MDPO na své facebookové stránky a to ,,Dnešním dnem začínáme užívat nové logo společnosti" a přidal obrázek s novým logem.

Logo MDPO (3)
Nové logo MDPO.

Číst dál: Opavský DP mění své logo

Jste zde: