Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Modernizace zastávek Kino Luna

V průběhu srpna 2015 byla dokončena modernizace tramvajové a autobusové zastávky Kino Luna. Došlo k rozšíření nástupního ostrůvku na tramvajové zastávce, dále díky bezpečnosti byla zastávka vybavena zábradlím.

16.6.2015 - M...
28.5.2015 - M...
30.7.2015 - M...
25.8.2015 - M...

Průběh stavby ,,Modernizace zastávek Kino Luna".

Autobusová zastávka Kino Luna se naopak dočkala nového zálivu, který zde chyběl. Z důvodu rekonstrukce těchto zastávek byla také rozšířena přilehlá komunikace. Předpokládaná hodnota této stavby byla 34 000 000 milionu Kč bez DPH avšak reálná cena se snížila na 17 795 894, 53 Kč bez DPH. Tato stavba byla spolufinancována z prostředků Evropské unie.

7023 - 6T0 07...
25.8.2015 - M...
28.5.2015 - M...
30.7.2015 - M...

Modernizovaná zastávka Kino Luna.

Včechny fotografie z modernizace zastávek Kino Luna.

Dopravní podnik Ostrava zavádí zastávky na znamení

dpoOd 30. srpna 2015 budou autobusy na několika vybraných zastávkách na území města Ostravy zastavovat jen na znamení. Opatření bude platit po celý den.

Tyto zastávky budou v jízdním řádu označeny poznámkou „zastávka na znamení”. Na zastávkovém označníku budou označeny červeným textem v horní části. Ve vozidle budou cestující o zastávce na znamení informováni akustickým hlášením a textem na informačních panelech uvnitř vozidla.

Postup při nastupování:
Vozidlo zastaví na zastávce v případě, že se viditelně v prostoru zastávky nachází cestující nebo pokud se již v zastávce nachází jiné vozidlo.

Číst dál: Dopravní podnik Ostrava zavádí zastávky na znamení

Technická přejímka autobusů Solaris Urbino s pohonem na CNG v Bolechowo Osiedle

dpoNa základě kupní smlouvy mezi Dopravním podnikem Ostrava a..s. a Solaris Bus & Coach, S.A a Solaris Czech spol. s.r.o. byl kupující vyzván k technické přejímce typu vozidel s pohonem na stlačený zemní ply (CNG) ve výrobním závodě Bolechowo Osiedle, které se uskutečnilo ve dnech 16. - 17. června 2015.

solarisTechnické přejímky autobusů se zučastnili nejen zástupci Dopravního podniku Ostrava (DPO), ale táké pracovníci firmy Master IT - dodavatele nového palubního systému do vozidel. Zástupci DPO provedli technickou kontrolu jednoho autobusu Solaris Urbino 12 CNG a jednoho autobusu Solaris Urbino 18 CNG podle soupisu požadavků dle technické specifikace na dodávku těchto standardních a kloubových nízkopodlažních autobusů. pracovníci firmy Master IT provedli montáž a zapojení palubního systému na přistavených vozidlech. Následně byla provedena kontrola zástupci DPO na funkčnost zapojení datových linek, reproduktorů, informačních tabulí, vč. LCD monitorů s pozitivním výsledkem.

Číst dál: Technická přejímka autobusů Solaris Urbino s pohonem na CNG v Bolechowo Osiedle

Terminál Dubina

Výstavba tohoto terminálu započala v měsíci dubnu 2015. Zhotovitelem stavby je společnost Colas CZ, a.s. Terminál vzniká na Dubině v těsné blízkosti tramvajové smyčky Dubina Interspar (poblíž se nyní již nachází Albert hypermarket, k přejmenování zastávky Dubina Interspar by mělo dojít v nejbližším období). Cílem tohoto terminálu je odstavení příměstských autobusů na okraji města a poté pohodlný přestup na tramvajovou dopravu směřující do centra Ostravy, ovšem za cenu dalších přestupů pro cestující. Zprovoznění nového terminálu je naplánováno na záři roku 2015.

V srpnu 2014 požádalo statutární město Ostrava požádalo o spolufinancování terminálu Evropskou unii v rámci výzvy Rozvoje inteligentních dopravních systémů. Dotace by mohla být až šest milionu korun a pokrýt by mohla víc jak tři čtvrtiny nákladu. Celkový předpokládaný rozpočet projektu se vyšplhal na sedm a půl milionu korun.

Podle původních plánů měl být terminál otevřen v září 2015. Z důvodu nutnosti provedení sanace se ale stavební práce zpozdily, takže otevření terminálu je zatím odloženo.

30.4.2015 - V...
30.4.2015 - V...
30.4.2015 - V...
30.4.2015 - V...

Průběh stavebních prací v měsíci dubnu 2015.

Číst dál: Terminál Dubina

Rekonstrukce Nádražní ulice v Ostravě

Ulice Nádražní projde velkou významnou rekonstrukcí, při níž se opraví havarijní kanalizace a tramvajové těleso s vozovkou. Současně dojde k rekonstrukci inženýrských sítí, vozovky, chodníků, kolejiště a tramvajových zastávek Stodolní a Elektra.

Zvýšena bude bezpečnost, kterou zajistí cestujícím zastávkové mysy, což je rozšířené nástupiště s obrubníkem, které dosáhne až ke kolejím. V momentě, kdy na zastávce bude stát tramvaj, budou muset řidiči motorových vozidel počkat, než tramvaj odbaví cestující, aby mohli pokračovat v jízdě. Čímž ale dojde ke snížení kapacity ulice, kterou dle různých zpráv projede kolem 9000 aut denně.

Rekonstrukce Nádražní ulice bude mít dvě hlavní etapy.

Během první fáze (do 20. dubna 2015) stavbaři uzavřou úsek ve směru od Přívozu do centra od ulice 30. dubna po ulici Stodolní a část ve směru od ulice Českobratrská po ulici 30. dubna směrem do Přívozu. Zastávka Stodolní bude zrušena a přesunuta na zastávku Elektra.

4260 - OVX 50...
4280 - OVZ 89...
7801 - 6T3 10...
7805 - 6T3 10...

Autobusy NAD zachycené na Hlavním nádraží v Ostravě během výluky, která se konala od 17.4. - 20.4.2015.

Číst dál: Rekonstrukce Nádražní ulice v Ostravě

Jste zde: