Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nitra v roce 2022 bude mít nové autobusy a nového provozovatele MHD

Město Nitra vyhlásí nové výběrové řízení soutěž na dopravce, který bude provozovat městskou hromadnou dopravu. Tato soutěž už byla vyhlášena minulý rok, avšak přihlásil se jen jeden uchazeč, který však nastavil podmínky, který magistrát neakceptoval, a celá soutěž tak byla zrušena. Celková cena zakázky je skoro 129 milionů eur. Smlouva s vítězem má být podepsána od 1.1.2022 na období deseti let, s opcí dalších třech let.

Nitra (1)
Nové autobusy pro Nitru.

5.6.2018   Bizetova
Ilustrační fotografie: Současný dopravce v Nitře je společnost Arriva Nitra. Na fotografii vidíme jeden z kloubových autobusů Van Hool AG300, který opouští zastávku Bizetova.

Zastupitelé na svém jednání 29.června rozhodli o vyhlášení nové veřejné obchodní soutěže. Ta počítá s objemem přibližně 55 milionů kilometrů naježděných nejen v Nitře, ale i v okolních obcích jako Branč, Ivanka priNitre, Lužianky, NitrianskeHrnčiarovce a Štítáre, kam i nyní MHD zajíždí.

Zastupitelstvo primátorovi Hattasovi doporučilo vyhlásit soutěž nejpozději do konce srpna, na to primátor reagoval: „Ja si myslím, že to bude oveľa skôr, protože hráme o čas. Čím skôr vyhlásime súťaž, tým je väčšia šanca, že sa přihlásí via účastníkov. Chceme, aby dodávateľ, který súťaž vyhrá, mal minimálne 12 mesiacov na prípravu. To znamená, že oproti minulej súťaži budú mať teraz účastníci oveľa viacej času,“ Také prohlásil, že se město snažilo soutěžní podmínky stanovit co nejpřesněji, aby soutěžící jasně věděli, do čeho jdou, „Vďaka tomu si do svojin cien nemusia dávať takzvanú ,vatu', a teda je tu priestor na to, aby tá cena bola čo najnižšia. Sú tam špecifikované indexy, valorizácia, prípadne inflácia a mnohé ďalšie detaily, takže sa účastníci nemusia báť toho, ako sa to bude riešiť v budúcnosti, ako bude vyzerať zmluva. Tie podmienky sú nastavené oveľa jasnejšie,“dodal primátor Hattas.

Důležité je také to, že se do této soutěže podařilo zapojit i ony okolní obce. Podle primátora by jinak mohli vznikat různé problémy. „Tým, že sme teraz mali oveľa viac času na prípravu, tak sme ich do celého procesu zakomponovali a robíme súťaž spoločne,“ dodal.

Soutěž dovoluje maximální věk autobusů až 13 let, a ten průměrný je stanovený na 8 let. Primátor zdůraznil, že pro začátek tam nechávají určitou volnost, ale zároveň je jasně dáno, že město očekává, že dopravci přijdou i s novými autobusy, protože během celého trvání smlouvy si je budou muset odepisovat.

V podmínkách jsou i další stanoviska, mezi ně patří například 100% nízkopodlažnost, bezbariérovost a vybavenost wifi. „Pripravujeme technické a prevádzkové štandardy, plánujeme zmodernizovať spôsob platby, zvyšuje sa komfort pre cestujúcich v MHD, komfort preľudí so zdravotným znevýhodnením, budú tam špeciálne označené miesta pre zdravotne postihnutých cestujúcich a podobne. Súťaž teda nenastavujeme tak, ako by mala MHD vyzerať v roku 2022, ale iako by mala vyzerať v roku 2035, teda o tých 13 rokov,“ dodal mluvčí magistrátu města Martin Horák. 

Aktuálně městskou hromadnou dopravu v Nitře zajišťuje Arriva Nitra a.s. K zajištění 28 linek má k dispozici 23 kloubových, 50 klasických a 12 menších devítimetrových vozidel. Celkový objem vozového parku tak čítá přes 80 vozidel.


Výherce výběrového řízení
Novým provozovatelem městské hromadné dopravy v Nitře bude, od 1. ledna 2022, společnost Transdev. Město vyhlásilo veřejnou soutěž za takřka 130 milionů eur v srpnu minulého roku, přihlásili se do ní 3 uchazeči. Vítěz, Transdev Morava, s.r.o. + TD Transport, s.r.o. nabídl cenu 9,881,136.30 € , druhá Arriva Nitra, a.s. nabídla 10,805,747.80 a třetí ČSAD Hodonín, a.s. nabídl 11,461,584.05 €. „Vďaka tomu, že sme kvalitne nastavili podmienky, sa do súťaže zapojili traja uchádzači. Na slovenské pomery je to vec nevídaná. Len na porovnanie, v ďalších dvoch krajských mestách, ktoré riešia súťaž na MHD súbežne s nami, sa prihlásilo po jednom uchádzačovi. Vďaka dobre nastaveným kritériám prinesieme do Nitry atraktívnejšiu MHD, kvalitnejšie autobusy a vyšší komfort pre cestujúcich,“ řekl primátor Nitry, Marek Hattas.

Nitra
Nitra (5)
Nitra (4)
Nitra (3)
Nitra (2)
     

Nové autobusy pro Nitru.

Přehled nových autobusů pro Nitru:
SOR BN 9.5 - 11 vozů
SOR CITY NB 12 - 16 vozů
SOR NS 12 - 20 vozů
SOR CITY NB 18 - 15 vozů
SOR NS 18 - 18 vozů

Zdroj: www.teraz.sk, www.nitralive.sk 

Aktualizováno 30. 12. 2021 13:49

Jste zde: