Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Dopravní podnik města Brna představil plán výluk na letošní letní prázdniny

dpmbTak jako každý rok, tak také letos využije brněnský Dopravní podnik letní prázdniny pro rozsáhlejší výluky a opravy tramvajových tratí. Tentokrát se zcela zastaví provoz tramvají v ulicích Křídlovické a Veveří.

První opravy za 46 milionů korun se týkají ulice Křídlovické v délce 690 m. Dojde k obnově svršku tramvajové trati zahrnující výměnu opotřebených kolejnic a upevňovadel. „Místo betonových panelů sem umístíme travnaté pásy, které se funkčně i esteticky osvědčily v ulici Nádražní. Kolejnice budou nově opatřeny pryžovými bokovnicemi, což v kombinaci s travnatými plochami výrazně přispěje ke snížení celkové hlučnosti tramvajové dopravy v ulici“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Tramvajová trať  ul. Křídlovická
Současný stav tramvajové trati na ul. Křídlovické.

Součástí oprav jsou i stavební úpravy zastávek Soukenická a Křídlovická. Podél tramvajové trati v minulosti vedl souvislý pás keřového porostu, který nahradí okrasný pás zeleně zahrnující trávník s lučními květinami. Zelené plochy potěší nejen oko, ale budou mít i příznivý vliv na snížení hlučnosti z tramvajové dopravy a zmírnění prašnosti na ulici Nové Sady. Plochy budou vybaveny závlahovým systémem, což navíc zvýší vzdušnou vlhkost mikroklimatu v oblasti.

Tramvajová trať ul.  Soukenická
Současný stav tramvajové trati na ul. Soukenické.

Výluku dopravní podnik zahájí 27. června a potrvá do konce srpna. „Tramvaje linek č. 8 a 10 pojedou v úseku Nové sady – Krematorium odklonem ulicemi Hybešova, Václavská a Vídeňská. Náhradní dopravu zajistí stávající autobusové linky č. 40 a 61 doplněné o výlukovou linku č. X8 z Hlavního nádraží přes zastávky Křídlovická, Vojtova do zastávky Milosrdných bratří. Linka č. 40 bude navíc společně s linkou č. X8 obsluhovat zastávku Vojtova“ shrnul opatření dopravní ředitel Jan Seitl.

V letních měsících bude pokračovat oprava kolejí 670 metrů dlouhého úseku Jana Uhra – Žerotínovo náměstí. Investice je nutná z důvodu špatného technického stavu trati a vedení objízdné trasy v rámci stavby VMO Žabovřeská – II. Dosavadní jednokolejný provoz o prázdninách vystřídá úplná výluka tramvajových linek. Náklady na projekt jsou 60 miliónů korun.

„Technický stav tramvajové trati byl již nevyhovující a zvýšenou zátěž při vedení objízdné trasy v rámci stavby velkého městského okruhu by neunesl. Během již započatých oprav dojde k výměně kolejového svršku za použití odhlučňovacích prvků. Úpravami projdou i zastávky Grohova, které budou nově bezbariérové“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Od soboty 27. června do pondělí 31. srpna bude v ulici Veveří z důvodu probíhajících oprav úplně vyloučen provoz tramvajové dopravy. „Tramvajové linky č. 3 a 12 budou ukončeny na České. Linka č. 11 bude v úseku Česká – Vozovna Komín odkloněna přes Mendlovo náměstí a Pisárky. Počítáme se zavedením dvou mimořádných tramvajových linek č. X3 z Rakovecké a č. X12 z Technologického parku, které budou úvraťově ukončeny v ulici Veveří u křižovatky s ulicí Sokolskou. Náhradní dopravu zajistí posílený provoz trolejbusové linky č. 34 z České ulicí Kounicova do Žabovřesk“ uvedl dopravní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.

Tramvajová trať ul. Veveří
Současný stav tramvajové trati na ul. Veveří.

Zdroj: tisková zpráva Dopravního podniku města Brna s úpravou redakce.

Aktualizováno 11. 6. 2020 22:01

Jste zde: