Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Plný provoz regionálních autobusů v Moravskoslezkém kraji

Od zítřejšího dne tj. pondělí 25. května 2020 dochází k úplnému obnovení všech příměstských autobusových linek v Moravskoslezkém kraji tak, jak je známe před pandemií nového koronaviru, který měl za následek jejich omezení. Průběh omezení příměstské dopravy a také MHD ve městech v Moravskoslezkém kraji jsme přinášeli v článku týkajícím se tohoto tématu.

2020 02 02@64 1019@1TJ 6139@Fulnek, náměstí
Autobus Iveco Crossway LE 12 M příměstského dopravce Transdev Morava s.r.o.

Moravskoslezský kraj (dále jen MS kraj) byl jedním z prvních v republice, který rozhodl o opatřeních, která zvýšila bezpečnost řidičů a také cestujících (zavedl např. povinné zakrytí úst a nosu či zrušení nástupu předními dveřmi a prodej jízdních dokladů řidičem).

Tržby MS kraje za jízdné činí zhruba 400 milionů ročně, a tak výpadek tržeb z příměstských linek v březnu a ve větší části dubna kvůli zrušení odbavování u řidiče (a jízdou prakticky zadarmo) chyběl v rozpočtu kraje. Proto vedení kraje s účinností od 25. dubna 2020 zrušilo (i díky příznivému vývoji šíření onemocnění) nařízení o zákazu nástupu předními dveřmi, tudíž na příměstských linkách začalo opět platit odbavování u řidiče.

Od září 2020 MS kraj předpokládá návrat k normálnímu stavu. Měl by se zachovat objem objednané dopravní obslužnosti ve výši 95 %. Finanční prostředky, které se ušetří, by se měly investovat např. do odbavovacích systémů pro placení pomocí bankovních karet. Těmi by mělo být možné platit ve všech příměstských autobusech v kraji již na konci letošního roku.

Mělo by dojít pouze k omezení méně využitých spojů, ale zároveň by měly být posíleny spoje s vysokou frekvencí cestujících. Větší změny v regionální dopravě proběhnou až s datem celostátních změn jízdních řádů, t.j. v prosinci 2020. Jejich rozsahy i to, zda bude nutné i rozsáhlejší škrtání spojů, bude záviset především na tom, zda se do hromadné dopravy vrátí cestující v takových počtech jako v době před koronavirem.

Zdroj: Moravskoslezský kraj

Aktualizováno 24. 5. 2020 23:06

Jste zde: