Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Změny jízdních řádů v Karlových Varech od 1. března 2020

dpkv newOd 1. března 2020 dojde v Karlových Varech k úpravě jízdních řádů. Hlavní úprava reflektuje potřebu návaznost spojů, lepší obslužnost určitých lokalit a zrušení nevyužívaných spojů. Některé linky čeká změna tras. Z důvodu žádosti obyvatel také dojde úpravě průjezdnosti frekventovanými lokalitami města a nově bude obsluhována lokalita Dolní Kamenné.Důvody změn zmiňuje i Lukáš Siřínek, místopředseda představenstva pověřený řízením Dopravního podniku Karlovy Vary (dále DPKV).

2017 09 30@437@4K2 1646@Dolní nádraží
Autobus Iveco Urbanway 18 M v nových barvách DPKV.

„Při úpravě jízdních řádů jsme vycházeli z podrobných statistik jednotlivých spojů a linek a také z požadavků cestujících na vzájemnou provázanost spojů. Reagovali jsme také na kritiku takzvaných vláčků, tedy řetězení spojů jedoucích stejným směrem v několikaminutovém sledu. A samozřejmě jsme zohlednili nutnost zajistit lepší efektivitu dopravní obslužnosti města.“

DPKV vypravuje denně přes 1000 spojů. Od března se toto číslo zastaví u cca 950 vypravených spojů za den. Díky snížení a úpravě spojů dojde ke snížení rozpočtu zhruba o deset milionů korun. Změny se dotknou také lanovky Imperial. Do teď byla v provozu denně od 5:00 do 21:15. Nově bude v provozu od 7:00 do 19:00.

Jednou z posledních změn je i úprava intervalů. Ty nově budou upraveny ve všední dny na 24 minut ve špičce, 30 minut mimo dopravní špičku a o víkendech na40 minut mimo dopravní špičku.Nejcitelnější redukcí spojů došlo u linek č. 2 a 6.

Linka č. 2 měla interval 15 min ve špičku mimo špičku 20 minut a o víkendech a státních svátcích co 20 minut, nově bude interval 24 min ve špičku 30 min mimo špičku a 40 min o víkendech a státních svátcích.

Linka č. 6 měla interval 15 min ve špičku mimo špičku 20 minut a o víkendech a státních svátcích co 30 minut, nově bude interval 24 min ve špičku 30 min mimo špičku a 40 min o víkendech a státních svátcích.

Pro mnohé obyvatele Karlových Varů se toto omezení ukazuje jako krok zpět. Poukazují na zrušené spoje, větší intervaly. Hlavními obavami jsou přeplněné autobusy, snížení komfortu a celkový nárůst osobní dopravy nejen v centru města.Jde o redukci MHD o 10 %, kterou schválilo zastupitelstvo na svém jednání dne 4. února 2020 a jde se o největší redukci spojů za posledních 25 let.

Níže jsou uvedeny bližší významné změny:

Linka č. 4
Změna trasování v dopoledních hodinách z Křižíkovy na Horní nádraží jako přípoj k rychlíkům z/do Prahy.

Linka č. 5
Některé spoje prodloužené do Hroznětína. Tyto prodloužené spoje budou provozovány v období od 1. května do 31. října.

Linka č. 6
Změna trasy v městské části Tuhnice, nově po trase Tržnice – Náměstí Dr. Horákové – Moskevská – Šumavská – Stadion ZM, dále dle nynější trasy.

Linka č. 12
Nově některé spoje prodloužené od zastávky Tržnice na Dolní nádraží – terminál (náhrada za linku č. 18), dále od Tržnice směr Dolní Kamenná – Čankovská.

Linka č. 19
Nově prodloužená od Tržnice do Garáží MHD (náhrada za linku č. 18).

Linky č. 14, 18, 24 a 91
Tyto linky budou zrušeny spolu se sezónní linkou č. 91 kvůli malé vytíženosti.

Dojde k zrušení zastávky Havlíčkova.

Nově budou zastávky U Jara, Kamenická a Elektrosvit budou na znamení.

Zdroj: Dopravní podnik Karlovy Vary a.s.

Aktualizováno 28. 2. 2020 8:44

Jste zde: