Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Další trampoty dopravce ČSAD Vsetín a.s. na Opavsku

vsetinOpavská radnice se otevřela občanům, dvě hodiny trval program, během něhož měli občané možnost vznášet dotazy, připomínky a podněty na vrchní představitele města. Mezi ožehavá témata patřila autobusová společnost ČSAD Vsetín a.s., která na Opavsku nahradila dlouholetého dopravce TQM – holding s.r.o.

@22 0006@6Z5 8242@Opava, Východní nádraží (1)
Autobusy společnosti ČSAD Vsetín a.s. vyfotografované na zastáve Opava-Východní nádraží.

Hlavní body, na něž si občané stěžovali, byla absence točny, kde by se autobusy po výstupu cestujících na konečné zastávce Opava, Východní nádraží otáčely. Řidiči ČSAD Vsetín si chybějící točnu podle občanů stále nahrazují průjezdem opavskými ulicemi a otáčením na sídlišti v Kylešovicích. Dalším problémem je odstavování autobusů ČSAD Vsetín a.s. na cyklostezkách.

Jeden z místních občanů si stěžoval, že v brzkých ranních hodinách se autobusy dopravce jezdí otáčet na sídliště a při zařazení zpátečky se na celé sídliště rozléhá její signalizace, což v brzkých ranních hodinách není příjemné.

Město tedy musí řešit problém, který měl vyřešit kraj. Ten měl zadat již ve výběrovém řízení , aby si nový dopravce zajistil místa k otáčení autobusů, zastávky atd. Opavský magistrát se hájí, že do ulice Boženy Němcové, kam se k blízké škole autobusy jezdily otáčet, již instalovali značku zákaz vjezdu autobusů viz. příloha. Nicméně právě kvůli této značce kraj Opavě vyhrožuje soudem. Opavský náměstek pro dopravu neustále jedná s krajským úřadem a snaží se najít nějaké řešení.

Město apeluje na občany, že proti vjezdu autobusů na sídliště by měli občané sepsat petici a zaslat jí jak na magistrát, tak na krajský úřad . Opava tak bude mít alespoň ,,něco v ruce“ při jednání s krajským úřadem.

První stížnosti nenechaly na sebe dlouho čekat. Statutární město Opava zveřejnilo již první z nich více v přiloženeím odkazu.

Další škraloup má dopravce i v případě dálkové dopravy na lince číslo 920 v trase Ostrava – Opava – Bruntál – Rýmařov – Šumperk, o jejímž převzetí od předchozího dopravce Arriva Morava a.s. jsme Vás již informovali.

Ve zkratce připomeňme, že výměna dopravců na této lince proběhla nejen podle nás, ale i podle jiných médií, velmi podivně.

Zmíněná linka je během roku využívána ve velké míře také turisty. Společnost Arriva Morava na tuto linku proto nasazovala převážně autobusy Irisbus Crossway 12 M s úložným zavazadlovým prostorem pro odložení batohu a zavazadel, neboť se jedná o delší linku. Nový dopravce nasazuje vozy Scania Citywide Suburban LE 12 M CNG a SOR CNG 12, které však nejsou určeny pro dálkovou dopravu a nedisponují tak úložným prostorem pro zavazadla, batohy a další zavazadla tak cestující musí umisťovat do prostoru určenému pro přepravu kočárku, což však kulturu cestování rozhodně nezvyšuje, naopak jde i z hlediska bezpečnosti na dálkové lince o jistý problém.

Vsetin
Fotografie, které dorazily naší redakci od cestujících, dokumentují stav prostoru pro kočárek v autobuse linky č. 920, je patrné, že žádný kočárek už by se do daného prostoru nevlezl...

Závěrem zmiňme ještě menší vroubek, které dopravce má. Hlavní je ten, že na webových stránkách ČSAD Vsetín a.s. stále v kontaktech chybí telefon na dispečink pro provozovnu Opavsko a Vítkovsko, cestující tudíž ani nemají moc šanci si přímo hned stěžovat a nebo si zjistit informace. 

Z výše zmíněných informací tak nepřináší kladné body pro působení tohoto dopravce v oblasti Opavska a Vítkovska, uvidíme, zda alespoň u části z nich v dohledné době dojde ke zlepšení.

 

Zdroj: Moravskoslezský deník, vlastní zdroje.

Aktualizováno 22. 9. 2019 21:05

Jste zde: