Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Arriva má ve vozovém parku autobus Iveco Crossway s výrobním číslem 40 000

arriva nove db companyIVECO BUS dosáhl dalšího důležitého milníku předáním čtyřicátého tisícího autobusu řady Crossway společnosti Arriva, k němuž došlo 26. srpna ve výrobním závodě ve Vysokém Mýtě. Tento nový rekord ve výrobě potvrzuje vedoucí postavení, které řada Crossway zaujímá v segmentu meziměstských vozů v rámci Evropy.

40000 Crossway (2)
Slavnostní předání 40 000 vyrobeného autobusu Iveco Crossway.

ivecobusProduktová řada Crossway, která byla na trh uvedena před desetiletím, byla navržena především pro potřeby městské a meziměstské hromadné dopravy, a to kvůliverzím low entry a normal floor. S dieselovým motorem řady Euro VI nebo pohonem na zemní plyn zároveň splňuje také požadavky na životní prostředí. Řadě Crossway se dostalo velkého uznání, ať už přímo od zákazníků, nebo od mezinárodního odborného tisku. Získala mnohé ceny jako například International Bus & Coach Award 2017 či Sustainable Bus of the Year 2018 za svůj model Crossway Low Entry, a to jak ve verzi diesel, tak i na zemní plyn.

40000 Crossway (1)
Slavnostní předání 40 000 vyrobeného autobusu Iveco Crossway.

Crossway, který je evropským lídrem v meziměstské hromadné dopravě, především ve Francii, Itálii, Německu a východní Evropě, nyní trhá rekordy i s počtem 40000 vyrobených vozů. Je velice oblíbený u soukromých dopravcůi veřejných dopravních společností a zákazníky přesvědčuje rovněž svou rentabilitou a víceúčelovostí.

40000 Crossway (3)
Slavnostní předání 40 000 vyrobeného autobusu Iveco Crossway.

Jubilejní čtyřicátý tisící Crossway Low Entry Line s motorem Cursor 9 a o délce 14,5 metru je pro výrobní závod ve Vysokém Mýtě významným milníkem. Provedení LE neboli low entry umožňuje bezbariérový nástup do autobusu prvními a prostředními dveřmi. Tento autobus je součástí dodávky dalších patnácti vozů, které si Arriva objednala u IVECO BUS,čímž pokračuje v obnově svého vozového parku. Arriva aktuálně provozuje více než 2000 vozidel a ročně přepraví přes 115 milionů cestujících.

40000 Crossway (4)
Slavnostní předání 40 000 vyrobeného autobusu Iveco Crossway.

„Jsem hrdý na to, že Crossway s pořadovým číslem 40 000 bude vlastnit Arriva. Dlouhodobě podporujeme domácí výrobu moderních a kvalitních autobusů. To ocení naši cestující, kteří si mohou užívat vyššího komfortu při cestování. Všechny nové autobusy mají klimatizaci, pohodlné sedačky s vysokými opěradly, LCD obrazovky s informacemi o zastávkách, ale také Wi-Fi síť nebo USB nabíječky na dobití mobilních telefonů,“ zmiňuje Daniel Adamka, generální ředitel společnosti Arriva.

40000 Crossway (5)
Slavnostní předání 40 000 vyrobeného autobusu Iveco Crossway.

„Tento milník mě v případě autobusů IVECO nepřekvapuje, jelikož se jedná o kvalitní a spolehlivé vozy, které cestujícím poskytují očekávaný komfort v prostředcích veřejné dopravy. Ve Středočeském kraji jsme v rámci systému integrované dopravy rádi zejména za velkokapacitní autobusy, které na řadě míst přetíženému dopravnímu systému výrazným způsobem odlehčily,“ dodává ředitel IDSK Michal Štěpán.

40000 Crossway
Slavnostní předání 40 000 vyrobeného autobusu Iveco Crossway.

„Autobusy IVECO tvoří ve flotile Pražské integrované dopravy stále větší podíl a jsou mezi cestujícími oblíbené hlavně kvůli bezbariérovosti a pohodlí i na delších cestách. Navíc aktuální dodávky velkokapacitních patnáctimetrových autobusů nám pomáhají řešit kapacitní problémy na páteřních linkách z Prahy do jednotlivých středočeských měst bez nárůstu počtu řidičů. Zejména si ceníme vysokého podílu míst k sezení při splnění požadavku na bezbariérovost,“ říká Petr Tomčík, ředitel ROPID.

Autobus bude nasazen v rámci Pražské integrované dopravy a cestující ho poznají podle čísla 40000 na jeho boku.

Tento krok rovněž upevňuje pozici výrobního závodu ve Vysokém Mýtě v průmyslovém sektoru. Výrobní závod ve Vysokém Mýtě se nachází 180 kilometrů východně od Prahy, má dlouhou tradici výroby autobusů a více než 120letou historii. Se svými více než 3 800 zaměstnanci a 1 700 subdodavateli je jedním z největších zaměstnavatelů v České republice a s více než 4 000 vyrobenými vozy ročně také největším výrobcem autobusů v Evropě.

„Tímto novým rekordem v produkci potvrzuje řada Crossway pozici jednoznačného evropského lídra v meziměstském segmentu. Díky jeho rozšířené řadě jsme schopni nabídnout dokonalé řešení vyhovující všem potřebám, i s pohonem na zemní plyn,“ komentoval Stephane Espinasse, IVECO BUS Brand Leader.

Výrobní závod ve Vysokém Mýtě získal bronzovou medaili World Class Manufacturing, jež je mezinárodní metodikou, která hodnotí organizaci výrobního systému a jejímž účelem je řízení závodů podle nejvyšších světových standardů. Jedná se o ocenění společnosti za závazek neustále zvyšovat efektivitu a flexibilitu svých výrobních procesů s cílem umístit se mezi nejkonkurenceschopnějšími firmami světa prostřednictvím aktivní a nepřetržité investiční politiky.

„V pořadí čtyřicátý tisící Crossway je pro IVECO BUS a všechny jeho zaměstnance ve Vysokém Mýtě důležitým milníkem. Výrobní závod ve Vysokém Mýtě je klíčový v plánu globálního rozvoje naší značky,“ dodal Sylvain Blaise, Head of Global Bus Division.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Arriva Transport Česká republika 

Aktualizováno 29. 8. 2019 21:49

Jste zde: