Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Arriva testuje elektrobus SOR pro kladenskou MHD

arriva nove db companyČSAD MHD Kladno ze skupiny Arriva testuje v kladenské městské dopravě autobus s elektrickým pohonem. Jedná se o vůbec první test elektrobusu v Kladně. Zelené vozidlo výrobce SOR Libchavy s výraznou přední maskou je nejen nízkoemisní, ale jeho jízda je i velmi tichá. Oba tyto benefity významně zlepšují život obyvatel ve větších městech. Pokud se technika osvědčí, je při splnění určitých podmínek reálné, že by se v horizontu tří let začaly v Kladně objevovat elektrobusy v běžném provozu. 

arriva kladno elektrobus
Elektrobus SOR NS 12 Electric  v ulicích Kladna.

Ulicemi Kladna jezdí kromě autobusů na CNG pohon v testovacím režimu také elektrobus od výrobce SOR. Je to městský elektrobus s označením SOR NS 12 electric. „Jde o plně nízkopodlažní a bezemisní autobus, který je ideálním prostředkem do městských ulic. Měsíc teď budeme zkoušet všechny jeho vlastnosti, abychom zjistili, jak se chová v provozu a jestli ho můžeme v budoucnu nasadit na námi provozované linky,“ říká ředitel ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.

Elektrobusem se mohou cestující svézt na lince 605, která jezdí po městě mezi Okrskem 0 a Aquaparkem. „Elektrobus má řadu technických a konstrukčních prvků, díky kterým dosahuje hospodárného provozu. Kvitujeme menší hlučnost i nižší množství emisí,“ uvedl primátor statutárního města Kladna Dan Jiránek a dodal: „V dnešní situaci měnícího se životního prostředí už pojem smart city, tedy ‚chytré město‘, který se řada municipalit včetně Kladna snaží naplnit, v sobě zahrnuje nejen využívání moderních technologií pro kvalitní život obyvatel, ale měl by znamenat i nadstavbu zodpovědnosti. Využívané inovace by tak měly být zároveň šetrné k životnímu prostředí. Elektrobusy splňují obě podmínky.“   

Elektrobusy před nedávnem nahradily staré diesely v Trutnově a v Kutné Hoře, kde dokonce zajíždějí i do historického centra města. Bezemisní je také provoz MHD v Bílině. Arriva tak potvrzuje svůj cíl stát se lídrem v oblasti čisté mobility. S ekologickými autobusy Arrivy se mohou setkat i cestující v Praze, Českém Těšíně nebo ve zmíněném Kladně.

Technické parametry elektrobusu

Celková délka elektrobusu je 12 metrů a má 33 míst k sezení pro cestující. Celkově se ale počet přepravovaných osob může lišit. Počet míst k sezení lze upravovat podle přání dopravce. Interiér elektrobusu je klimatizovaný a cestujícím nabízí i USB zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky. Kapacita baterií je 242 kWh a uloženy jsou oboustranně podélně v prostoru střechy.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti ČSAD MHD Kladno

Aktualizováno 14. 8. 2019 22:10

ČSAD MHD Kladno a.s.

Nové fotografie

duben 2024
Po18152229
Út29162330
St3101724 
Čt4111825 
5121926 
So6132027 
Ne7142128 
Jste zde: