Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Plynové autobusy na Kladensku jezdí už přes rok

arriva nove db companyV uplynulých dnech oslavilo 27 kladenských autobusů na CNG první rok provozu. Nasazuje je společnost ČSAD MHD Kladno ze skupiny Arriva. Osmnáct standardních autobusů a devět kloubových vozů na alternativní pohon CNG najely za tu dobu přes tři miliony kilometrů a vyprodukovaly čtyři tuny emisí. Vyřazené autobusy EURO normy II a III by při stejném nájezdu vypustily 1 090 tun emisí.

Kladno
Kloubové autobusy SOR NBG 18 dopravce ČSAD MHD Kladno vyfotografované v garážích společnosti.

S autobusy na alternativní pohon CNG se mohou cestující setkávat zejména na příměstských linkách Pražské integrované dopravy mezi Prahou a Kladnem. „Měli jsme v plánu nájezd 2,2 milionu kilometrů, ale díky operativnímu nasazování jsme najeli dokonce přes tři miliony kilometrů,“ uvádí ředitel ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.

Jedná se o moderní autobusy od českého výrobce SOR. Standardní autobusy jsou pro příměstské linky dvoudveřové a mají včetně sklopných sedadel 41 míst k sezení a 38 ke stání. Kloubové vozy jsou třídveřové, mají 54 míst k sezení a dalších 82 ke stání, všechna vozidla jsou nízkopodlažní, mají klimatizaci a wi-fi.

„Dvacet sedm autobusů na CNG nahradilo stejný počet naftových autobusů EURO normy II a III, při provozu jsme tak vyprodukovali místo 1 090 tun emisí pouze čtyři tuny a přispěli jsme tak k výraznému snížení emisního zatížení v obsluhované oblasti,“ doplňuje Ludomír Landa.

ČSAD MHD Kladno má nyní ve vozovém parku z celkového počtu 175 autobusů již 96 autobusů s pohonem na zemní plyn. „Pro rok 2019 plánujeme další nákup. Bude se jednat o dalších 25 autobusů s pohonem na CNG. Ke splnění požadavků objednatele na pokrytí stále narůstající poptávky objednáváme vedle dvanácti standardních autobusů i devět velkokapacitních v délce 15 metrů a čtyři kloubové “ uzavírá Landa.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti ČSAD MHD Kladno - Arriva

Aktualizováno 17. 11. 2018 14:21

Jste zde: