Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Na Kladensku vyjíždí nové plynové autobusy

arriva nove db company1. července vyjíždí v Kladně čtyři nízkopodlažní kloubové CNG autobusy na městskou linku 603. Jsou součástí velké dodávky čtrnácti nových autobusů, které opět po roce obnoví vozový park ČSAD MHD Kladno ze skupiny Arriva. Celkem se jedná o čtyři kloubové a deset klasických nízkopodlažních autobusů. Všechny autobusy mají klimatizaci, wi-fi a jsou vybaveny pro nevidomé.

„Zakoupili jsme nové autobusy v hodnotě 97 milionů z projektu, na který je poskytována podpora ve výši 85 % z Evropské unie, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu. Nová vozidla budou obsluhovat zejména městské linky MHD v Kladně,“ říká ředitel ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.„Jejich uvedením do provozu dojde ke zvýšení komfortu a bezpečnosti cestování, snížení hlukové zátěže a minimalizaci negativních vlivů na životní prostředí a ovzduší v městě Kladně a okolí,“ pokračuje Ludomír Landa.

CNG autobusy SOR
Nové kloubové autobusy SOR s pohonem na CNG.

Kloubové autobusy jsou určeny na městskou linku 603. Jedná se o vozidla výrobce SOR s 55 sedadly a celkovou kapacitou 135 cestujících. „Zajímavostí je, že v těchto autobusech budeme mít tři řidičky,“ popisuje Ludomír Landa. Na lince 603 doplní nové autobusy ještě další stejného typu pořízený v roce 2017.

Nové autobusy SOR na CNG
Nové kloubové autobusy SOR s pohonem na CNG.

Druhou část dodávky tvoří deset autobusů značky Iveco Urbanway 12 M CNG. Každý z nich má 32 sedadel a celkovou kapacitu 83 cestujících. Tyto klasické autobusy budou obsluhovat linky MHD v Kladně, kde nahradí starší naftové autobusy řady 900. Cestující se s nimi potkají nejčastěji na linkách 601, 602, 605 a 606.

Nový autobus na CNG Iveco
Nové autobusy typu Iveco Urbanway 12 M CNG.

„Navázali jsme tím na krok z minulého roku, kdy jsme pořídili 27 autobusů na zemní plyn, a celkem tak již disponujeme 88 autobusy, které jsou k životnímu prostředí velmi šetrné,“ upřesňuje Ludomír Landa.
Všechny autobusy jsou nízkopodlažní a bezbariérové, mají vyklápěcí plošinu pro snadný výstup, jsou vybaveny klimatizací, wi-fi připojením, informační systém je přizpůsoben i nevidomým a slabozrakým, autobusy jsou připraveny na multikanálový odbavovací systém, který bude v systému PID zprovozněn v průběhu léta. K usnadnění platby jízdného je součástí i čtečka bankovních karet.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti ČSAD MHD Kladno, člen skupiny Arriva

Aktualizováno 30. 6. 2018 22:08

Jste zde: