Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Na Kladensku vyjíždí nové plynové autobusy

arriva dbcompanyV těchto dnech začínají na Kladensku jezdit nové autobusy na stlačený zemní plyn, do provozu je nasazuje společnost ČSAD MHD Kladno ze skupiny Arriva. Osmnáct standardních autobusů a devět kloubových vozů bude jezdit především na příměstských linkách Pražské integrované dopravy i na některých spojích Středočeské integrované dopravy. Všechny autobusy jsou nízkopodlažní, mají klimatizaci a také wi-fi. Celkem jich Arriva nakoupila 27.

„Zakoupili jsme nové autobusy v hodnotě 194 milionů korun z projektu, na který je poskytována podpora ve výši 85% z Evropské unie, konkrétně z Integrovaného regionálního operačního programu.Plynové autobusy pomohou výrazně snížit emisní zátěž našeho regionu, konkrétně nové autobusy vypustí do ovzduší za rok o 1 185 tun méně emisí škodlivých částic než rušené staré naftové autobusy,“ říká ředitel ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa. „V provozu je už všech 18 standardních autobusů, devět kloubových dorazí na začátku července. Kladensko vstoupí v srpnu do systému Pražské integrované dopravy a právě kloubové autobusy nasadíme na nové lince řady 300 mezi Kladnem a pražským Veleslavínem.“

S autobusy se setkají cestující hlavně na příměstských, tzv. třístovkových linkách v okolí Kladna a Prahy. Právě autobusy na stlačený zemní plyn, tedy na CNG, nakupuje kladenský dopravce už poněkolikáté. I s těmito novými vozy překročil počet ekologických autobusů na CNG už 40 % všech vozidel ČSAD MHD Kladno. Z celkových 170 autobusů jich bude 73 jezdit na plyn.

Jedná se o moderní autobusy od českého výrobce SOR. Standardní autobusy jsou pro příměstské linky dvoudveřové a mají včetně sklopných sedadel 41 míst k sezení a 38 ke stání. Kloubové vozy jsou třídveřové, mají 54 míst k sezení a dalších 82 ke stání. „Vybrali jsme plně nízkopodlažní vozidla s bezbariérovým nástupem pro vozíčkáře a maminky s kočárky, jsou plně klimatizované a cestující se mohou během jízdy zdarma připojit na internet přes wi-fi,“ popisuje Landa. Tím ovšem plány na obnovu vozového parku nekončí.Pro první čtvrtletí roku 2018 má ČSAD MHD Kladno v plánu koupit dalších 27 nízkopodlažních autobusů s pohonem na CNG,tentokrát pro městskou dopravu v Kladně.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti ČSAD MHD Kladno člen společnosti ARRIVA.

Aktualizováno 29. 6. 2017 10:49

Jste zde: