Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Vyjely cyklobusy do Beskyd a Orlických hor

arriva dbcompanyCyklobusem se svezete do moravskoslezských Beskyd letos popáté

Cyklobusová linka společnosti ARRIVA MORAVA v sobotu 3. června letos poprvé dopravila cyklisty z Přerova na česko-slovenskou hranici, na Bumbálku. Cyklobus bude jezdit údolím Bečvy o sobotách a nedělích, během letních prázdnin pojede navíc i v pátek. Kromě kol přepravil autobus se speciálním přívěsem i elektrokola a terénní koloběžky.

Kapacita cyklobusu je 28 kol. Přepravce doporučuje cestujícím rezervaci míst předem on-line. Poplatek za přepravu jízdního kola je 15 korun, u elektrokola 25 korun. Linka vyjíždí z Přerova vždy o půl osmé ráno a odveze cyklisty a výletníky přes Lipník nad Bečvou, Valašské Meziříčí a Rožnov pod Radhoštěm až na Bumbálku. Přerovští se na Bumbálku dostanou cyklobusem za dvě hodiny
a dvacet minut.

Cyklostezky křižující Valašsko jsou oblíbenou destinací pro vyjížďky rodin s dětmi i milovníky horských kol. „Letos se jedná o jubilejní pátou sezonu cyklobusu Bečva a zájem cestujících neustále roste,“ uvedla ředitelka Arrivy Morava Pavla Struhalová. „Všem doporučujeme rezervaci míst předem on-line,“ dodala.

Cyklobus Bečva bude jezdit od tohoto víkendu o sobotách až do 30. září, o nedělích pouze do 27. srpna a v pátky od 7. července do 25. srpna.

  • Linka 920093 Přerov – Lipník nad Bečvou – Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm – Horní Bečva – Bumbálka vyjíždí z Přerova v 7.30 a vrací se zpět v 16.00, při cestě zpět navíc se zastávkou v Teplicích nad Bečvou. Jízdní řád najdete ZDE.

E-jízdenky s bezplatnou rezervací místa je možné koupit na jizdenky.arriva.cz.

O víkendu vyráží do Orlických a Železných hor šest cyklobusových linek a dvě turistické, doplní je cyklobusy do Krkonoš

V sobotu 3. června letos poprvé vyjelo pět speciálních cyklobusových linek Arrivy, které dopraví výletníky i s koly, elektrokoly a koloběžkami až na hřeben Orlických hor. Cyklobusy z Hradce Králové, Jaroměře, Nového Města, Chrudimi nebo Náchoda budou jezdit o sobotách, nedělích a svátcích až do 30. září. Jedna z linek zavezla cykloturisty i do polské části Orlických hor. Další linka míří z Pardubic a Chrudimi do Železných hor. Na své si přišli i pěší turisté díky speciálním turistbusům z Pardubic a Nového Města nad Metují. Doplní je cyklobusy do Krkonoš, tzv. Krkobusy, které budou jezdit také do 30. září.

Cyklobusy Arriva se speciálními přívěsy na kola, elektrokola a terénní koloběžky zvládnou převézt 40 kol. K ceně klasické jízdenky cestující zaplatí za přepravu kola 20 korun. „Těší nás, že cyklobusy do Orlických hor letos zahajují svou 15. sezonu provozu. V souladu s trendy cykloturistiky nově svezeme i elektrokola a koloběžky,“ říká Jindřich Poláček, ředitel Arrivy Východní Čechy.

Cyklobusy jezdí zpravidla dvakrát denně. Na hory jedou ráno a po obědě, z hor do měst se vracejí dopoledne a v pozdním odpoledni. Všechny cyklobusy míří na Šerlich, odkud je dostupná hlavní orlickohorská hřebenová trasa. Jindřich Poláček z Arrivy k tomu doplňuje praktickou radu: „Výlety na kolech jsou stále oblíbenější, ale kapacita míst na cyklovleku je omezená. Proto všem doporučujeme rezervaci míst předem on-line.“

Arriva zajišťuje v roce 2017 v Orlických horách pět cyklobusových linek:

  • linka 660053: Šerlich – Dobruška – Třebechovice pod Orebem – Hradec Králové
  • linka 660055: Šerlich – Nové Město nad Metují – Česká Skalice – Jaroměř
  • linka 660058: Šerlich – Olešnice v Orlických horách – Nový Hrádek – Dobrošov – Náchod – Nové Město nad Metují
  • linka 000262: Nové Město nad Metují – Náchod – Kudowa Zdrój – Zieleniec – Orlické Záhoří – Šerlich
  • linka 620717: Chrudim – Pardubice – Třebechovice pod Orebem – Opočno – Dobruška – Šerlich

Přepravují se všechna kola i elektrokola, která lze patřičně upevnit do držáků na cyklovleku. Z důvodu lepší manipulovatelnosti a zamezení vzniku případných škod může být cyklista požádán, aby z jízdního kola před naložením odstranil světlomet nebo závěsné brašny. Jízdní kola, která vzhledem k jejich konstrukci (např. šířce plášťů) nelze patřičně upevnit do držáků, nemohou být přijata k přepravě. Čísla linek cyklobusů jsou ZDE.

Orientační mapku linek najdete níže, kompletní jízdní řády a detailní mapu najdete na webu Arrivy východní Čechy.

Do Železných hor jezdí cyklobus také od 3. června
Cyklobusy do Železných hor jezdí i letos od 3. června do 30. září o víkendech a státních svátcích na trase Pardubice – Chrudim – Horní Bradlo – Seč, Hoješín. Linku ocení především obyvatelé a návštěvníci Pardubicka a Chrudimska. Ti se společně se svými koly, elektrokoly a koloběžkami mohou nechat ráno vyvézt do atraktivních míst Železných hor včetně sečské přehrady a odpoledne se autobusem opět vrátit. Vyhnou se tak frekventovaným a pro cyklisty nebezpečným silnicím v blízkosti Pardubic a Chrudimi. Jízdní řád linky najdete ZDE.

Za krásami východních Čech jezdí také turistbusy
Stejně jako v loňském roce, i letos vypraví Arriva dva turistbusy za krásami východních Čech. Linka 650500 přepravuje výletníky z Pardubic do Ležáků v úterky a čtvrtky až do 29. června. Linka 640034 jezdí od 3. června o sobotách, nedělích a státních svátcích na trase Nové Město nad Metují – Peklo a v letošním roce sveze cestující naposledy 30. září. Tyto autobusy nemají vybavení pro přepravu kol.

Do Krkonoš také s kolem
V červnu pojedou cyklobusy na pěti trasách zatím jen o sobotách a nedělích, v červenci a srpnu budou jezdit denně, v září pak vždy ve čtvrtek, sobotu, neděli a o státních svátcích. „K ceně klasické jízdenky IREDO cestující zaplatí za přepravu kola 20 korun za nepřestupní jízdenku nebo 30 korun za jízdenku přestupní,“ říká Milan Kovář, obchodní ředitel Arrivy Východní Čechy.  Hlavní cyklobusová linka č. 1 nabízí obousměrné páteřní spojení východní a západní části Krkonoš z Horní Malé Úpy, Pomezních Bud přes Pec pod Sněžkou, Svobodu nad Úpou, Janské Lázně, Vrchlabí, Benecko a Rokytnici nad Jizerou do Harrachova. Nejvytíženějším cyklobusem bývá linka č. 4 z Úpice přes Trutnov, Svobodu nad Úpou a Pec pod Sněžkou do Horní Malé Úpy a Pomezních Bud.
Mapu krkonošských Krkobusů naleznete ZDE.

arriva cyklobusy 2017

Zdroj: Tisková zpráva společnosti ARRIVA TRANSPORT Česká republika.

Aktualizováno 7. 6. 2017 22:07

Jste zde: