Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nový způsob odbavení v MHD v Mariánských Lázních

mdmlDne 29. dubna 2017 spustila společnost Městská doprava Mariánské Lázně s.r.o. novinku - samoobslužné odbavení cestujících při nástupu předními dveřmi za použití bankovních a nebankovních bezkontaktních karet od firmy Ing. Ivo Herman, CSc. 

Dne 29. dubna 2017 byl uveden do plného provozu nový typ samoobslužného systému odbavení pro zejména městské dopravy, který je založen na novém produktu společnosti Ing. Ivo Herman, CSc. - validátoru EVK 5.0 PB a zavedeném palubním počítači EPIS 4.0B (funguje např. ve společnostech DP Ostrava a.s. či DP Mostu a Litvínova).

2013 08 06@54@@ul. Hlavní třída
Trolejbusy typu Škoda 24 Tr Citelis 1A (ev. č. 54, vlevo) a prototyp Škoda 24 Tr Citybus (ev. č. 51, vpravo) vyfotografovány na ul. Hlavní třída v Mariánských Lázních.

Instalovaný typ validátoru řady EVK 5.0 PB umožňuje odbavení pomocí bankovní karty (bezhotovostní platba jízdenky) a či Mariánskolázeňské karty se všemi standardními funkcemi (elektronická peněženka či předplatné kupony) a současně s tím tiskne cestovní lístky. Zvláštní výhodou systému odbavení je, že v případě odbavení pomocí předplatné jízdenky, je její typ zobrazen současně na LCD terminálu řidiče a tento má poté možnost zkontrolovat, zda přiložený kupón odpovídá „cestujícímu“. Systém též umožňuje odbavení pomocí Plzeňské či Karlovarské karty.

Výhodou systému je, že v případě, kdy cestující nemá kartu „Mariánku“ či bankovní kartu, lze odbavení provést hotově u řidiče. Řidič sám zadá tarif jízdenky či skupinovou jízdenku na LCD terminálu palubního počítače a tato se vytiskne na validátoru.

Transakce o odbavení jsou zasílány pomocí GSM modemu do nové generace SW BackOffice na každé konečné zastávce, kde je možno je dále zpracovat. Součástí dodávky komplexního dopravně-informačního systému je též dispečerský SW SPRINTER pro on-line sledování pohybu vozidla, služba RADON pro buzení vozidel na vyžádání a jejich aktualizaci ve vozovně.

K systému odbavení uvedl Ing. Klusoň z Městské dopravy Mariánské lázně s.r.o.:

„Současný provoz v Městské dopravě Mariánské lázně s.r.o. denně odbavuje tisíce transakcí různého typu, a to od bankovní karty, přes nebankovní elektronickou kartu „Mariánka“ založenou na standardu Plzeňské karty, která je používána jako nosič předplatného jízdného, ale i elektronické hotovosti. Nezanedbatelný podíl na transakcích, i když postupně klesající, potom představuje platba hotovostí řidiči.

Zástupce dodavatele Ing. Herman uvedl:

“Poprvé v ČR došlo k propojení palubního počítače pro MHD (EPIS 4.0x) a odbavení (nový validátor EVK) do jednoho společného systému a to jak včetně odbavení, tak včetně dálkového servisu, sběru logů o provozu a odbavení vozidla, řízení informačního systému, apod. a to vše od jedné firmy. Systém tak byl optimalizován, protože není třeba budovat samostatný duplicitní systém odbavení a s tím spojené dodatečné řídicí a komunikační jednotky. Společnost Herman tak doplnila portfolio výrobků pro vozidla hromadné přepravy o dva nové typy validátorů a to v provedení s tiskárnou (EVK 5.0 PB) a bez tiskárny (EVK 5.0). Na žádost je možné integrovat i další typy karet dopravců či koordinátorů dopravy.“

Chcete-li si přečíst více, uvádíme odkaz na stránky výrobce:

Obrazová příloha:

ohml01

ohml02

ohml03

ohml04

ohml05 ohml06 ohml07

 Zdroj: Tisková zpráva společnosti MĚSTSKÁ DOPRAVA Mariánské Lázně s.r.o. a Ing. Ivo Herman, CSc.

Aktualizováno 19. 5. 2017 11:44

MĚSTSKÁ DOPRAVA Mariánské Lázně s.r.o.

Nové fotografie

březen 2024
Po 4111825
Út 5121926
St 6132027
Čt 7142128
18152229
So29162330
Ne310172431
Jste zde: