Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Konference Smart city v praxi II: chytré technologie se zabydlují, od „feudálních“ dotací ke spolupráci veřejného a soukromého sektoru na veletrhu AMPER 2017

smart cityO konferenci

Jako doprovodný program brněnského veletrhu AMPER 2017 proběhla 21. března 2017 odborná konference Smart city v praxi II, pořádaná konzultační firmou Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services, která je provozovatelem našeho portálu. Majitel firmy a její hlavní konzultant Jakub Slavík byl zároveň odborným garantem konference. Konference se konala pod záštitou ministryně pro místní rozvoj a Sdružení dopravních podniků ČR. Generálním partnerem konference byla ČD Telematika, hlavními partnery TECO, VARS BRNO a ČSOB, partnery IoT.water, ČEZ ESCO, Nissan, Enerfis, Neogenia a GORDIC.

21.3.2017   Konference Smart city v praxi
Hlavní a mediální partneři konference Smart city v praxi 2017.

Konference byla, stejně jako její první běh před rokem, zaměřena především na ty, kteří se budou rozhodovat o volbě konkrétních řešení od konkrétního dodavatele pro definování a naplňování investičních projektů, jimiž je koncept smart city v daném městě realizován. Tomu odpovídala i struktura cca 190 účastníků konference. Většina z nich pocházela z municipalit a městských organizací, zastoupen byl i průmysl, rozvojové agentury a další zájemci o téma smart city z praktického pohledu.

Důležité poznatky z konference

a) Technologie a rozvojové projekty

Oba bloky konference – ekonomicko-manažerský a technologický – po roce od prvního běhu konference ukázaly, že v oblasti chytrých měst a obcí v ČR a nabídky technologií pro jejich projekty je patrný vývoj.

Moderní technologie pro podporu smart city se z prezentací a brožur dodavatelských firem zvolna přesunují do každodenní reality měst a obcí. Například v Liberci byl společností ČD Telematika úspěšně implementován první český projekt inteligentních parkovacích systémů využívající internet věcí a k tomu určenou komunikační síť SIGFOX.

Municipality a průmysl stále více chápou základní rozdíl mezi daty a informacemi – tedy, že informace představují pouze taková data, která snižují nejistotu při rozhodování. Tomu je přizpůsobována nabídka komplexních řešení firem působících v informatice a informační podpoře městské infrastruktury. V neposlední řadě pak inovativní technologie podporují komunitní život tím, že umožňují bezprostřední a bezproblémovou komunikaci vedení měst a obcí se svými spoluobčany, ku prospěchu všech zúčastněných.

Nejen že nové projekty v ČR vznikají, ale projekty již formálně uzavřené mají další „život po životě“ a pokračují v započatých inovacích, jejichž přínosy jsou patrné v každodenní praxi. Příkladem toho je Smart region Vrchlabí jako spolupráce města Vrchlabí a skupiny ČEZ, která pokračuje zaváděním energetického managementu, realizací energetických úspor, zaváděním senzorických aplikací internetu věcí a dalším rozvojem elektromobility.

Sama elektromobilita a její nabíjecí infrastruktura se v celorepublikovém měřítku nyní rozvíjejí rychleji než kdy předtím. Je přitom zřejmá podpora energetických společností i automobilek, které zde tuší sice zatím objemem nevelké, ale dynamicky rostoucí trhy.

b) Financování projektů pro smart city

V oblasti financování rozvojových projektů pro smart city zvolna dochází k odklonu od „feudálního“ přístupu k dotacím – tedy pasivní závislosti implementátorů na přídělu veřejných peněz podle značně komplikovaných pravidel s předem nejistým výsledkem. Místo toho je ze strany evropských struktur, a následně i národních orgánů a organizací, patrná podpora spolupráce veřejného a soukromého sektoru při financování rozvojových projektů. Předmětem dotací v rámci rozmanitých programů je přitom spíše (byť ne výlučně) vývoj a zkoušení moderních technologií, nežli nákup již technicky zralých a tržně zavedených produktů a řešení.

Této situace jsou si velmi dobře vědomy finanční instituce, které nabízejí tradiční bankovní nástroje či rozmanitá „alternativní“ schémata, počínaje leasingem a konče EPC nebo jinými formami spolupráce veřejného a soukromého sektoru. I tato řešení jsou již v ČR předmětem úspěšné implementace v rámci mnoha rozvojových projektů.

Bankovní instituce se zapojují nejen do pořizování a provozování rozmanitých moderních technologií, ale také do uživatelsky přívětivého využívání hromadné dopravy formou elektronického jízdného.

Další osvěta – křest publikace Smart city v praxi

S uplatňováním moderních technologií v každodenní praxi a osvětou v oblasti smart city roste ovšem také agresivita prodejců i „zneuznaných géniů“, nabízejících svá řešení za každou cenu pod líbivými hesly. V tomto případě je jediným východiskem další soustavná osvěta ohledně pojetí smart city a místa moderních technologií v něm jako prostředku k dosahování hospodářských a sociálních cílů, nikoli cíle sama o sobě.

Na tuto situaci reaguje také první česká publikace zaměřená na koncept smart city a jeho praktické uplatnění Smart city v praxi od Jakuba Slavíka která měla na konferenci křest. Tato publikace vydavatelství Profi Press má podtitul „Jak pomocí moderních technologií vytvářet město příjemné k životu a přátelské k podnikání“ a čtenář v ní najde užitečné manažerské poučky pro vytváření chytrých měst a regionů i příklady zajímavých „chytrých“ technologií, doplněné množstvím praktických aplikací.

21.3.2017 - K...
21.3.2017 - K...
21.3.2017 - K...
21.3.2017 - K...
21.3.2017 - K...
21.3.2017 - K...
   

Křest knihy Smart city v praxi.

Knihu je možné zakoupit na e-shopu vydavatelství Profi Pres zde

Shrnuto

Ukazuje se, že koncept smart city se i v ČR stále více stává předmětem rozvojových projektů implementovaných v každodenní praxi. Tyto projekty využívají moderní technologie v oblasti informatiky, mobility a energetiky jako prostředek k dosažení konkrétních strategických cílů měst a obcí.

V oblasti financí lze vidět posun od pasivní závislosti příjemců na dotacích ke smíšenému, veřejně soukromému financování projektů, které má podporu na evropské i národní úrovni.

Zároveň je stále patrná snaha některých výrobců a prodejců o nekritický prodej rozmanitých výrobků pod přívlastkem „smart“, bez ohledu na efektivnost jejich využití u zákazníka. Tomu je třeba bránit soustavnou osvětou v oblasti smart city, k níž přispěje i právě vydaná publikace Smart city v praxi.

František Kubeš: Aktuální dění v agendě smart city z pohledu MMR

Jakub Slavík: Smart city v praxi – systémový přístup, nejen velké hračky pro velké kluky

Pavel Seidl, Jan Klepiš: Moderní platební řešení od ČSOB a jejich financování

Jan Sobotka: Smart region Vrchlabí

Veronika Svobodová: Elektromobily Nissan

František Nedvěd: Parkování – snadné řešení a první výsledky

Zdeněk Pokorný: Více dat, více SMART?

Jaromír Klaban: Systémy Tecomat – Smart řešení je efektivní řešení

Martin Machek: Energetické úspory a decentrální výrobní zdroje v praxi

Pavel Válek: Smart metering – dálkové odečty vodoměrů

Michaela Tallová: Enectiva - chytré řešení pro energetický management

Ondřej Švrček: Mobilní rozhlas, 1. ucelená platforma pro přímou řízenou komunikaci s občany v ČR

Ladislav Mazač: Od chytrého úřadu po chytrá města a regiony

Veletrh AMPER 2017
Tato konference jak již bylo výše napsáno se konala při veletrhu AMPER 2017. Na tomto veletrhu z dopravního hlediska bylo k vidění několik elektromobilů a tak i hybridů například Nissan Leaf - nejprodávanější elektromobil na světě, Volkswagen Golf, Volkswagen UP, Tesla a další....Zastupce mezi autobusy byl elektrobus Ekova Electron 12.

9T9 0020 - 21...
9T9 0020 - 21...
21.3.2017 - E...

Fotografie č. 1 - 2: Elektrobus Ekova Electron 12.
Fotografie č. 3: Pohled na elektromobily a hybridy.

Zdroj: Tisková zpráva www.smartcity.cz

Aktualizováno 25. 3. 2017 18:33

Jste zde: