Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nová výběrová řízení na vozidla pro města MS kraje

dpoV minulých dnech a týdnech jsme pro vás opět prošli veřejnými věstníky soutěží o dodávky techniky pro MHD a přinášíme zprávu o tom, co nového lze očekávat v následujících letech v Ostravě a Opavě.

Dopravní podnik Ostrava a.s.
Dne 30. září 2016 vypsal Dopravní podnik Ostrava a.s. výběrové řízení na 2 dvoučlánkové (kloubové) a 10 jednočlánkových trolejbusů, které následně bylo možné najít ve Věstníku veřejných zakázek, předpokládá se financování z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Výše investičního záměru je odhadována na cca 170 milionu Kč bez DPH. Cena za dvoučlánkový vůz by měla být cca 15 miliónu Kč. Cena za jednočlánkový vůz by měla být 14 miliónu Kč. Pokud se vám zdá vysoká cena jednočlánkových vozům oproti dvoučlánkovým, tak je to tím, že jednočlánkové vozy budou vybaveny pomocným akumulátorovým pohonem, který umožňuje jízdu bez nutnosti trolejového vedení.

Z některých parametrů z výběrového řízení je možné vyčíst, že oba typy vozidel mají být mimojiné vybaveny celovozovou klimatizací a také kamerovým systémem se záznamem. Dvoučlánkové vozy by měli být se superkapacitory, které pomáhají při rozjezdu vozidla a tím dochází k šetření elektrické energie. Dále oba poptávané typy vozidel budou vybaveny vnitřními LCD panely které již známe z vozidel Solaris Urbino 12 / 18 CNG. Dodání dvoučlánkových vozidel je do 12 měsíců od uzavření smlouvy na jejich dodání. U jednočlánkových vozidel je tato doba 15 měsíců.

Nyní se zaměřme na akumulátorový pohon u jednočlánkových vozů. Trakční baterie se budou dobíjet jízdou vozidla z trolejového vedení tak i při stojícím vozidle. Předpoklad dojezdu při využití trakčních baterií je 12 km a to i při využití topení v prostoru pro cestující nebo například klimatizace. Dopravce tyto vozy poptává z důvodu zamýšlení prodloužení trolejbusových linek až na konečnou zastávku Ještěrka. Tedy v úseku Hranečník – Ještěrka by tyto vozy jezdily na trakční energii z baterií.

A na závěr se v požadavcích tohoto výběrového řízení můžete dozvědět, že na dodání dvoučlánkových trolejbusů se mohou přihlásit jen ti uchazeči, kteří dodali během tří let minimálně 1 kus nového schváleného trolejbusu v nízkopodlažní úpravě pro provoz MHD. U jednočlánkových trolejbusů je situace obdobná, přihlásit se můžou výrobci, kteří dodali během tří let minimálně 1 kus nového schváleného trolejbusu nebo elektrobusu v nízkopodlažní úpravě pro provoz MHD.

Podrobnější informace naleznete zde.

Výherce výběrového řízení
Výhercem tohoto výběrového řízení se stala společnost Škoda Electric a.s., která dodá do Ostravy 2 kloubové trolejbusy Škoda 27 Tr Solaris a 10 trolejbusů Škoda 26 Tr Solaris. Vozy, jak již bylo výše zmíněno budou vybavené celovozovou klimatizací, trakčními bateriemi (jen vozy Škoda 26 Tr Solaris) nebo superkapacitory (vozy Škoda 27 Tr Solaris). Celková hodnota této zakázky činí více než 160 miliónu Kč. Trolejbusy budou v provedení karoserie Solaris III. generace.

2015 06 29@3808@@ul. Michálkovická (1)
Trolejbusy Škoda 27 Tr Solaris v ostravských ulicích již moc dobře známe na snímku je jeden z nich nesoucí ev. č. 3808.

MDPOMěstský dopravní podnik Opava a.s.
Také Městský dopravní podnik Opava a.s. nezahálí a chystá nákup bateriových trolejbusů. Na portálu www.vhodne-uveřejněni.czbyla uveřejněna zakázka s názvem ,,Dodávka 10ks trolejbusů městské hromadné přepravy osob s přídavným bateriovým pohonem“ Jedná se o pořízení 10 trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem. Předpokládaná hodnota této zakázky činí 133 milionu Kč bez DPH. Ukončení přihlášek do tohoto výběrového řízení bylo 2. listopadu 2016.

Podrobnější informace naleznete zde.

Dále také opavský dopravní podnik vypsal výběrové řízení s názvem Dodávka sytému Inteligentních zastávek městské hromadné dopravy v Opavě. Předpokládaná cena této zakázky činí 8 miliónu Kč bez DPH. Ukončení přihlášek do tohoto výběrového řízení je 22. prosince 2016.

Podrobnější informace naleznete zde.

Zdroj: www.vestnikverejnychzakazek.czwww.vhodne-uverejneni.cz

Aktualizováno 4. 4. 2017 0:14

Jste zde: