Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Světluščí autobusová Kavárna POTMĚ vyrazila na tour bez nehod po Česku

Mobilní Kavárna POTMĚ, ve které obsluhují nevidomí kavárníci v zatemněném autobuse, přivítalaprvní hosty 17. května ve 13.00 hodin na náměstí Jana Palacha. Slavnostní zahájení 5. ročníku s podtitulem „bez nehod“nabídlo návštěvníkům nejen osvěžující občerstvení na palubě kavárny, ale také otestování řidičských schopností na závodním simulátoru.

13.7.2012   2AS 7101   ČT Ostrava
Autobus SOR CITY NB 18 upraven na Kavárnu POTMĚ.

„Kavárenský autobus Světlušky najezdil za svou historii více než patnáct tisíc kilometrů, a to bez nehod. Chceme proto letos vyzvat řidiče, aby si nechali pravidelně kontrolovat zrak, chodce, aby používali reflexní prvky, a přispěli tak k bezpečným cestám po silnicích nejen našeho černočerného autobusu, říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který projekt Kavárny POTMĚ pořádá.


První nápoje připravili letos nevidomí kavárníci v Kavárně POTMĚ pro sportovní moderátorku Barboru Černoškovou, freestyle motocyklového jezdce Libora Podmolanebo herce Pavla Nového a Jana Révaie. Nevidomí se ale v netradiční kavárně perfektně postarají o vidící od počátku jejich návštěvy do konce. „Rád zastávám práci hostesky, která zajišťuje první kontakt návštěvníků s Kavárnou POTMĚ. Mohu hostům vše vysvětlit, připravit je na to, co je v kavárně čeká. A také jim poděkovat a říct, proč je fajn, že do kavárny přišli a podpořili Světlušku,“ prozrazuje kavárník Mirek, který bravurně zvládá i roli průvodce zatemněnou kavárnou. Protože je Mirek také milovníkem kávy, dokáže vás upozornit najejí tajemství chuti a vůně, kterých byste si na světle třeba ani nevšimli.

Kavárna POTMĚ parkuje na náměstí Jana Palacha až do čtvrtka 19. května, otevřeno je od 10 do 20 hodin, poté se autobus vydá nacestu republikou. Návštěvou Kavárny POTMĚ přispějete Světlušce 140 Kč a jako vzpomínku na nevšední zážitek si odnesete hrneček s logem Světlušky a button se světluščím motivem.

Kavárnu POTMĚ na cestě letos můžete potkat:

  • 17.–19.5. PRAHA / náměstí Jana Palacha
  • 27.–29.5. ZLÍN / náměstí Míru
  • 30. 5. – 1. 6. BRNO / náměstí Svobody
  • 25.–26.6 MLADÁ BOLESLAV
  • 27.6. PARDUBICE / Masarykovo náměstí
  • 8.–9. 7. OSTRAVA / Festival v ulicích před OC Nová Karolina
  • 5.–6. 8. ZNOJMO / Masarykovo náměstí
  • 9.–11. 9. JIČÍN / Valdštejnovo náměstí

Při kavárenské tour v roce 2015 bylo týmem nevidomých kavárníků obslouženo v autobuse 5780 hostů. Světluška zve na černočernou kávu také do Kavárny POTMĚ, která bude od 6. do 23. června v Praze na náměstí Republiky.

Sledujte cestu kavárny na webu www.svetluska.net a facebooku Světlušky.

Poděkování partnerům:
Kavárna POTMĚ na cestě je umístěna v kloubovém nízkopodlažním autobusu - model SOR CITY NB 18, který Světlušce darovala společnost ARRIVA. Projekt interiérové přestavby vypracovalo architektonické studio pha a realizovala ji firma Bomita. Tým Kavárny POTMĚ cestuje pohodlně v tranzitu ČSOB Leasing. Suroviny poskytla a nové profesionální kávovary zapůjčila Kavárně POTMĚ společnost LE PATIO INTERNATIONAL, distributor značky ILLY. Osvěžující nápoje dodaly společnosti Coca Cola, Fontana a Bernard. Tiskoviny vytiskla společnost SVS a FELCO PRAHA. Návštěvníci se mohou těšit na hrnky od Českého porcelánu Dubí. Řidičské dovednosti otestoval závodní simulátor od firmy 301 s.r.o. Všechny služby a produkty poskytli partneři Světlušce zdarma či za symbolické částky.

Poděkování patří ČSOB, generálnímu partnerovi Světlušky, společnosti HERBADENT, hlavnímu partnerovi Světlušky a také Nadaci Vodafone, která je partnerem pro technologie. Velký dík náleží Českému rozhlasu, který nadační fond před 13 lety založil a je jeho velkou podporou. Světluška děkuje za mediální partnerství České televizi.

Autobus se zajímavým příběhem předala světlušce Arriva v roce 2012. Vyrobil ho český výrobce SOR Libchavy, je to prototyp, na kterém testoval celou koncepci kloubových autobusů, které vyvíjel. Na základě výsledků jeho testování pak vznikly dnešní kloubové autobusy SOR, které brázdí Prahu i další česká města. Prototyp se od výsledného sériově vyráběného autobusu liší nejen od pohledu, ale i řadou unikátních dílů. Také právě proto nikdy nebyl určen pro ostrý provoz s cestujícími. Arriva ho od výrobce koupila a darovala ho před třemi lety Světlušce, aby mohla vzniknout pojízdná kavárna POTMĚ.

Generální ředitel Arrivy Daniel Adamka k tomu dnes řekl: Před třemi lety jsme věnovali Světlušce autobus, abychom zviditelnili ty, kteří nevidí. Nabídli jsme jí ke křídlům i kola, aby se mohla rozjet do světa, a máme radost, jak se to povedlo. Tím to ale neskončilo. Dnes pomáháme Světlušce dál. Když se její autobus zadýchá nebo potřebuje nějakou opravu, přijedeme na pomoc. Celkově je ve velmi dobré kondici a má před sebou ještě desetitisíce kilometrů. Bez problému dojede za dalšími a dalšími návštěvníky.
Tento nízkopodlažní a klimatizovaný autobus byl charakteristický svými částečnými kryty kol druhé a třetí nápravy. Autobus má délku 18,75 metru, je vybaven motorem Iveco Cursor 8 o výkonu 243 kW a šestistupňovou automatickou převodovkou.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti ARRIVA TRANSPORT Česká republika a Světluška

Aktualizováno 26. 5. 2016 9:07

Jste zde: