Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Cestující v Jablonci nad Nisou jezdí čtyřmi novými ekologickými a nízkopodlažními autobusy

buslineBusLine a.s. spolu s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce n. N., a.s. posilují vozový park MHD v Jablonci nad Nisou čtyřmi zcela novými ekologickými a nízkopodlažními autobusy typu Iveco Urbanway 12 M CNG.

Od února se cestující v rámci MHD v Jablonci nad Nisou přepravují čtyřmi zcela novými ekologickými a nízkopodlažními autobusy Urbanway 12M CNG od výrobce Iveco Bus. Jde o nové přírůstky ve vozovém parku BusLine, který na základě smluvní spolupráce s DPMLJ provozuje městskou hromadnou dopravu v Jablonci nad Nisou. Autobusy s délkou 12 m disponují celkovou kapacitou 85 míst, z toho 28 k sezení a 57 k stání s možností přepravit handicapované cestující nebo maminky s dvěma kočárky. Urbanway má příjemný vnitřní prostor a rafinovaný design s novými světly a stylem. Toto nové uspořádání zajišťuje pohodlí té nejvyšší kvality jak pro řidiče, tak pro cestující při té nejlepší obslužnosti vozu. Ekologičnost vozů zajišťuje jak pohon na stlačený plyn CNG, tak i vybavení autobusů motory splňující normu Euro VI jako nový standard veřejné dopravy. Kvalitní zázemí poskytuje i řidičům, kterým díky vyvýšené pozici za volantem poskytuje nejen adekvátní ochranu při nehodách, ale také vhodnou pozici pro komunikaci s cestujícími.

91 - 5L2 0397...
91 - 5L2 0397...

Nový autobus Iveco Urbanway 12 M CNG ev. č. 91 na linkách MHD v Jablonci nad Nisou.

„Každoročně v rámci MHD v Jablonci nad Nisou přepravíme několik milionů cestujících, a právě vzhledem k vysokému počtu přepravovaných osob je nezbytné průběžně obnovovat vozový park, aby byla zajištěna jejich bezpečnost a doprava pro ně byla pohodlná. Významný důraz ale klademe také na ekologický provoz, 16 % z celkového počtu naší flotily autobusů je na alternativní ekologický pohon CNG. BusLine díky tomu provozuje jeden z nejekologičtějších vozových parků v České republice, z šesti set autobusů jich jezdí téměř stovka na CNG“, sdělil Ing. Radek Chobot, výkonný ředitel společnosti BusLine.

Obnova vozového parku probíhá také v sousedním Liberci. Šest autobusů stejné řady Iveco Urbanway 12 M (naftové) se rozjelo po městských tratích již v červnu 2015. Nákup nových autobusů probíhá v DPMLJ od roku 2013, kdy byla veřejnosti představena vozidla typu IVECO CITELIS. Další nákup těchto vozidel bude realizován v dubnu tohoto roku. Do flotily vozového parku přibude dalších 5 vozidel.

92 - 5L2 0398...
92 - 5L2 0398...
 

Nový autobus Iveco Urbanway 12 M CNG ev. č. 92 na linkách MHD v Jablonci nad Nisou.

Moderní design vozidla doplnilo také použití moderních technologií. Autobusy jsou vybaveny sčítacími rámy a barevnými informačními panely, na kterých lze vytvořit až 256 odstínů různých barev. „To umožňuje nesčetné úpravy zobrazených informací. Můžeme odlišit třeba školní linky nebo noční linky. Tím je orientace v nápisech na tabulích pro cestující značně usnadněna a cestující tento typ značení vítají,“ řekl předseda představenstva dopravního podniku Ing. Pavel Šulc.

Dopravní obslužnost města Jablonec nad Nisou zajišťuje BusLine jak prostřednictvím městských linek, tak i provozem příměstských linek. Provoz na těchto linkách je zajišťován autobusy SOR a vozy Karosa. Průběžně tak dochází k jejich obměně nízkopodlažními vozidly v plném rozsahu.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti BusLine a.s.

Aktualizováno 25. 2. 2016 11:32

Jste zde: