Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Třicátá CNG stanice na Moravě se otevírá v sobotu v Břeclavi

cpsV České republice je dnes 85 veřejných CNG stanic, z nichž už 30 je na Moravě, jen na území 4 krajů. Ta v pořadí 30., bude slavnostně otevřena právě tuto sobotu, 11. dubna v 11:30 hod., na Lidické ulici v Břeclavi. Slavnostní otevření stanice proběhne v rámci atletického závodu „RACIO Běh kolem Dyje“ a řidiči u CNG stanice dostanou možnost si vyzkoušet testovací jízdy s CNG vozidlem. Tato CNG stanice, která je součástí již existující čerpací stanice Benzina, nabízí plný zákaznický standard jako při tankování benzinu či nafty. Na konci roku 2016 bude v ČR 150-160 veřejných CNG stanic.

eonCNG stanice v Břeclavi je dnes poslední stanicí před hranicí na dálnici D2 ve směru na Bratislavu (exit 42). Je nepřetržitě otevřena a umožňuje možnost platby všemi možnými způsoby, tak jako na běžných čerpacích stanicích, tedy i v hotovosti, CCS kartami aj. Její výkon je 150 m3/hod. a počítá se s tím, že její kapacita může být v budoucnu i navýšena.

„Poslední rok byl nárůst CNG vozidel v ČR více než 2 tisíce, v letošním roce jen výrobce ŠKODA Auto počítá s prodejem 3 tisíc CNG vozidel, v tom nemá CNG mezi alternativními palivy u nás žádnou konkurenci,“ říká Jiří Šimek, místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie a místopředseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS) a dodává: „Také letos si města v ČR pořídí nejméně 300 nových CNG autobusů pro městskou dopravu a tak rychle stavíme adekvátní počet CNG stanic, na konci roku 2016 bude v ČR asi 150 až 160 stanic.“

„Vývoj struktury a stáří vozového parku je u nás dlouhodobě nepříznivý, jednoznačně musí narůstat počty nových vozidel na alternativní paliva. Průměrný věk celého vozového parku v České republice podle Svazu dovozců automobilů je téměř 18 let a ovzduší je velmi špatné, to je dlouhodobě opravdu neúnosné. Tomu se rychle přizpůsobujeme právě počtem nových plnicích CNG stanic,“ říká Jiří Lachout, CNG manager E.ON Energie.

Jen E.ON Energie plánuje do roku 2017-20 otevřít celkem 40 CNG stanic a dosáhnout 20 procentního podílu na prodeji CNG v ČR,“ říká Radek Patera, CNG manager E.ON Energie. „Optimální počet CNG stanic pro Českou republiku je 200 až 300 stanic a tento počet během 3 až 5 let nepochybně v ČR bude,“ dodává Jiří Šimek z ČPS.

Břeclav, Lidická
Provozovatel: E.ON Energie / stanice Benzina
Otevírací doba: NONSTOP
Platební způsoby: CNG karta, kreditní a debetní karta, hotovost, CCS karta
Cena CNG: 26,50 /kg vč. DPH, 18,93 /m3 vč. DPH
GPS souřadnice: 48.7776269N, 16.8983356E

• Poslední meziroční nárůst CNG vozidel v ČR byl více než 2 tisíce vozidel.
• K dispozici je nyní v ČR už 85 CNG plnicích stanic, z toho 30 na Moravě, a do poloviny roku 2015 by jich mělo být až 100, do pěti let pak má být počet CNG stanic trojnásobný.
• V ČR již také jezdí už bezmála 600 autobusů v asi 40 městech, Praha stále váhá.
• Spotřeba CNG v ČR za rok 2014 vzrostla už druhý rok po sobě o cca 40 procent. Za posledních pět let se spotřeba CNG v ČR už ztrojnásobila.
• Největší vozové parky organizací v ČR, tzv. fleety, mají už 500 - 700 CNG vozidel.
• ŠKODA Auto plánuje v roce 2015 prodat 3 tisíce CNG vozidel.
• Náklady na rozšíření sítě CNG v celé EU odhadují europoslanci kolem 160 milionů Eur.


Statistická data najdete na www.cng4you.cz
Pravidelné novinky najdete na www.facebook.com/cngfans a www.eon.cz/cng

Přehled a mapu CNG stanic najdete na www.cng4you.cz
a prostřednictvím mobilní aplikace ŠKODA CNG:
http://play.google.com/store/apps/details?id=cz.skodaauto.android.cng (mobilní aplikace usnadňuje naplánovat celou trasu předem, v závislosti na umístění stanice. Aplikace exportuje plán i do vaší navigace. Také vám dává informace o každé stanici na trase).

Zdroj: Tisková zpráva Českého plynárenského svazu a E.ON

Aktualizováno 12. 4. 2015 13:34

Jste zde: