Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Nové plnicí CNG stanice v Příbrami a Zábřehu

vemex

V České republice dnes funguje již více než 80 veřejných plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG). Jednou z nově otevřených je veřejná CNG stanice v Příbrami společnosti Vemex, na adrese Zdaboř, Zdabořská ulice v areálu České pošty. Ve Středočeském kraji je to již 11. plnicí CNG stanice. Další novou stanicí společnosti Vemex je lokalita Zábřeh na Moravě, kde CNG stanice v ulici Dvorská zahájila svůj provoz v únoru (7. stanice v kraji Olomouckém). Bezpochyby v letošním roce dosáhne ČR počtu 100 veřejných CNG stanic.

CNG stanice společnosti Vemex jsou umístěny jednak na čerpacích stanicích Lukoil (Ostrava, Opava, Olomouc) a také v areálech České pošty (Plzeň, Hodonín, Kolín) nebo společnosti Gascontrol (Havířov – Horní Suchá). Vemex navázal spolupráci s depy České pošty, která postupně přeměňuje svůj vozový park a plánuje provozovat celkem 2 900 vozů na stlačený zemní plyn. „Samostatné CNG stanice máme v Benešově a Praze – Malešicích a nově v Příbrami,“ říká Hugo Kysilka, marketingový ředitel Vemex. „Mimo tyto stanice dodáváme plyn CNG stanicím v Terezíně, Karlových Varech - Chodově a pro ČSAD Kladno,“ dodává Hugo Kysilka. „Plynárenské společnosti v ČR postavily už 36 veřejných CNG stanic, z nichž zdaleka nejvíce, více než jednu třetinu, postavila právě společnost Vemex,“ říká Hugo Kysilka z Vemexu. Mimo tyto veřejné stanice vlastní Vemex malou plnicí stanici pro svůj firemní vozový park.

„Ještě na jaře otevřeme další plnicí stanice v Plzni – Černicích a v Praze - Podbabě. Obrací se na nás společnosti, které mají své flotily CNG vozidel, a tak stavíme i soukromé stanice v uzavřených areálech např. společnosti Wienerberger, celosvětově největšímu výrobci cihlářských výrobků. Pokud naši partneři využívají našich stanic nebo stanic kam zemní plyn dodáváme, jsme schopni projednat určité cenové zvýhodnění,“ říká Kysilka. 

Pilíře v rozvoji CNG společnosti Vemex jsou založeny především na spolupráci s firmou Eco Power Energy (EPE). Spolupráce je založena především na samotné realizaci výstavby stanic, ale i na odborném a legislativním zajištění provozování stanic spolu s technickým a odborným řízením stanic. Součástí spolupráce je pak revizní a kontrolní činnost a kalibrace.

Připravovanými dalšími projekty veřejných stanic společnosti Vemex jsou pak Mohelnice, Pelhřimov a Praha - Zdiby na čerpacích stanicích Lukoil. „V letošním roce otevřeme celkem 3 až 5 veřejných CNG stanic a v roce 2016 chceme organizačně pomoci naší mateřské organizaci Gazprom Germania realizovat i první LNG stanici,“ říká Hugo Kysilka, marketingový ředitel Vemex.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Vemex

Aktualizováno 19. 3. 2015 17:50

Jste zde: