Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Studenti Střední školy strojní, stavební a dopravní Liberec spustili provoz moderních ekologických autobusů

V pátek 8. února představila společnost BusLine a.s. spolu se Střední školou strojní, stavební a dopravní Liberec v rámci akce „Cestujeme z minulosti do budoucnosti“ čtyři nové, ekologické a moderní autobusy Irisbus Citelis, které doplní flotilu autobusů, která zajišťuje městskou hromadnou dopravu v Liberci. Jedná se o autobusy, které zajišťují maximální bezpečnost cestujících a díky pohonu na CNG splňují emisní limity, které budou zakotvené v právním předpise „Euro 6“ až na konci tohoto roku. Jde o první takovouto akci v rámci projektu partnerství „Studenti spolupracují na budoucnosti dopravy“, kterou společnost BusLine a.s. společně se Střední školou strojní, stavební a dopravní odstartovala na začátku tohoto roku. V rámci tohoto projektu studenti porovnali moderní vozidla a vozidla ze 70. a 80. let 20. století, jako jsou Škoda 706 RTO a Karosa řady 700. Na projektu se podílel i herec Ivan Vyskočil. Díky tomuto projektu mají studenti možnost si vozidlo nejen prohlédnout ze všech úhlů a debatovat o jeho vlastnostech s řidiči či dopravním podnikem, ale navíc ty nejaktivnější a nejschopnější z nich je firma BusLine připravena podpořit.    

Foto: Irisbus Citelis 12 M CNG, ev. č. 616, RZ: 4E5 8624, poté RZ: 4L4 3623. Autobus sloužil původně jako předváděcí vozidlo firmy Iveco Czech Republic, poté prezentace v Tallinu (Estonsko) a dále byl také zapůjčen ČSAD MHD Kladno; od června 2012 je ve vlastnictví firmy BusLine a.s.

Město Liberec patří k prvním městům v ČR, jenž zařadilo do provozu autobusy na pohon CNG. Autobusy typu Citelis byly uvedeny na trh v roce 2005 a díky své nízkopodlažnosti a bezbariérovosti, vynikajícím motorovým vlastnostem, ekologičností, vzhledu a praktičnosti interiéru i exteriéru mají úspěch v mnoha evropských městech. V loňském roce bylo prodáno zhruba stejné množství CNG autobusů a dieselových autobusů. CNG autobusy jsou totiž nejen ekologické, ale také ekonomicky výhodné. Jak již bylo řečeno, tyto autobusy splňují normu Euro 6.

BusLine 2013 ...
BusLine 2013 ...
BusLine 2013 ...
BusLine 2013 ...
BusLine 2013 ...
BusLine 2013


Představení těchto autobusů zahájila primátorka Statutárního města Liberce Martina Rosenbergová. Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou je pátý největší dopravní podnik v zemi. Za rok přepraví okolo 33 milionů cestujících. V Liberci je využívána stovka autobusů, z toho 95 je bezbariérových, což jedna z nejmodernějších flotil vozidel v republice. Nové autobusy budou nasazovány na všechny linky tamní MHD.

Budoucnost dopravy ve městech patří především městské hromadné dopravě. Toto je ukázka příkladné spolupráce společnosti BusLine a.s. a města Liberce s mladými studenty z oboru dopravy, což je přínosné nejen pro jejich profesní budoucnost, ale i pro samotné MHD v Liberci.

Zdroj: Tisková zpráva firmy BusLine a.s.

Aktualizováno 17. 2. 2013 21:32

Jste zde: