Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Frýdecko-místecká MHD se opět rozšíří

Frýdecko-místecká MHD se od poloviny prosince opět rozšíří. Plánované rozšíření do dalších obcí s sebou nese jedno unikum. Co do rozlohy obsluhovaného území se frýdecko-místecká veřejná doprava stane podle předsedy dopravní komise rady města Jana Širce největším systémem MHD zdarma na světě. „Počtem přepravených osob sice estonský Tallin nepřekonáme, rozlohou ale ano," přiblížil Jan Širc. Rozšíření se bude týkat obcí Staříč, Paskov, Žabeň, Baška a Janovice.

Největší rozšíření MHD v historii města schválili radní kraje. „Pro občany naší obce to znamená další zlepšení dopravní dostupnosti do Frýdku-Místku. Nejvíce ocení zavedení této služby všechny rodiny, které posílají své děti autobusy do škol ve Frýdku-Místku," uvedl místostarosta Žabně Martin Válek.

Výhodou bude bezplatné užívání MHD občanům bydlícím v obcích zařazených do systému. Jediná podmínka pro bezplatné cestování je bezdlužnost vůči obci. Pokud zájemce předloží doklad o bezdlužnosti a zaplatí 299 Kč za pořízení kontaktní karty, bude mít možnost cestovat zdarma. Systém bude stejný jako doposud. Stále platí povinnost dobíjet si kartu jednou za rok.

Město ročně doplácí na dopravu šedesát milionů korun. Pro obyvatele Frýdku-Místku to znamená zvýšení daně z nemovitosti. To kritizuje opozice. Vedení města ale v nejbližší době nepočítá se zavedením placené MHD.

Nově na dopravu budou doplácet obce, zařazené v systému. Například v Janovicích odsouhlasilo obecní zastupitelstvo roční příspěvek padesát tisíc korun, na období 2014 – 2018. Žabeňští budou platit 110 tisíc korun. „Současné jízdné je tak drahé, že cesta autem vyjde levněji. Obce chtěly občanům umožnit levnější cestování," poznamenal Jan Širc s tím, že rozšíření MHD by mělo snížit počet aut ve Frýdku-Místku. MHD zdarma zapříčinila ve Frýdku-Místku značný úbytek aut a naopak výrazný nárůst cestujících v autobusech, tedy cíle, které si radní před třemi lety právě od zavedení MHD zdarma slibovali.

mapaFM2014

Plán sítě MHD Frýdek - Místek platný od 15. prosince 2013.

Další rozěíření MHD Frýdek - Místek
Statutární město Frýdek-Místek rozšiřuje od 13. prosince 2015 síť městské hromadné dopravy, kterou zajišťuje dopravní společnost ČSAD Frýdek-Místek a.s., do dalších dvou mimoměstských lokalit. Nově budou moci MHD využívat obyvatelé a návštěvníci obcí Dobrá a Nošovice.

Linka č. 3 nabídne v pracovní dny ve směru Dobrá – Nošovice pět spojů (ranní, dopolední, odpolední a dva pozdně odpolední). Ve směru Nošovice – Frýdek-Místek – Baška bude zajištěno v pracovní dny sedm spojů (ranní, dopolední, tři odpolední, pozdně odpolední a podvečerní).

Linka č. 13 zajistí přepravu v pracovní dny a také o víkendech a svátcích. Ve směru z Nošovic na Frýdek-Místek nabídne jeden brzký ranní spoj a v opačném směru odpolední a noční spoj.

mhd schema linek frydek mistek

Plán sítě MHD Frýdek - Místek platný od 13. prosince 2015.

Zdroj: Frýdeckomístecký a třinecký deník

Aktualizováno 10. 12. 2015 11:38

Nové fotografie

březen 2024
Po 4111825
Út 5121926
St 6132027
Čt 7142128
18152229
So29162330
Ne310172431
Jste zde: