Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Czechbus 2013: Premiérová účast čínského Yutongu, největšího výrobce autobusů na světě

Poprvé se veletrhu Czechbus v Praze - Holešovicích účastnil největší autobusový výrobce na světě – společnost Yutong. Její autobusy poháněné americkými motory Cummins jsou dnes exportovány do více než třiceti zemí světa. Na veletrhu poprvé v jeho historii představil Yutong příměstský a městský autobus ZK6121HQ a příměstské vozidlo pro přepravu na kratší vzdálenosti ZK6126HGA Low-Entry, s kterým se můžete v tuzemsku setkat především ve Zlínském kraji, kde jej provozuje dopravce ČSAD Vsetín, v jehož nátěru byl právě i vystavovaný exponát. Autobus, který pojme 42 sedících a 44 stojících cestujících, jsme se rozhodli detailněji prozkoumat, přičemž nás zaujalo zejména ergonomické tvarování pohodlných sedaček. Evidentně jsou však vsazeny příliš nízko, takže si člověk skoro musí dřepnout, aby si mohl sednout. Cestujícímu vyššího vzrůstu také může činit problém pohyb v zadní polovině vozu se zvýšenou podlahou. V lepším případě vám strop jen rozhází účes.

Naopak již neodmyslitelný účastník veletrhu Czechbus  a druhý největší výrobce autobusů v Evropě IvecoBus se chlubil pro změnu bezkonkurenčně největší expozicí v celém Průmyslovém paláci. Kromě autokaru Magelys představila společnost, jejíž významnou součástí je také továrna ve Vysokém Mýtě, i model Urbanway. My jsme se rozhodli blíže seznámit s také s Ivecem Crossway LE 10,8M CITY: stejně jako u ostatních vystavovaných vozů se jedná o diesel splňující nejpřísnější emisní normu Euro 6 a stejně jako jeho soukmenovci se může pyšnit také nově designovaným předním a zadním čelem. Zaujme i barvitě vyvedený interiér, bohužel negativem je do středové uličky příliš vyčnívající madlo pro invalidy, do kterého může při průchodu vozem nepozorný cestující nepříjemně narazit. 

crossway

Autobusy Iveco Crossway LE můžete na českých silnicích potkávat dennodenně. V novém designu se  však veletrhu Czechbus 2013 Crossway představil poprvé.

Aktualizováno 25. 11. 2013 15:08

Jste zde: