Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

DPP spustí „komunikační vagon“. Bude jezdit každou sobotu na lince metra A

81-71mDopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) pod záštitou Magistrátu hl. m. Prahy (MHMP) spustí v sobotu 9. listopadu 2013 dlouho očekávaný „komunikační vagon“, a to na lince metra A. Ke komunikačním účelům budou určeny prostřední vagony všech vlakových souprav na této lince každou sobotu.

Myšlenka na vytvoření speciálního vagonu pro cestující, v němž by se mohli setkat ti, kteří by se rádi seznámili, vznikla v květnu letošního roku. Nyní byl představen projekt s názvem „komunikační vagon“, určený pro všechny, kdo si třeba jen chtějí zkrátit cestu konverzací či navázáním kontaktů.

Ke komunikačním účelům budou sloužit prostřední vagony souprav na lince metra A, a to každou sobotu od zahájení do ukončení provozu. Vozy nebudou nikterak označeny, ve vestibulech stanic na lince metra A bude však každou sobotu vyvěšeno upozornění na informačních tabulích.

„Komunikační vagony nebudou určeny striktně lidem majícím zájem o komunikaci, v žádném případě tedy nedojde k narušení kapacity přepravy. Jedná se prozatím pouze o pilotní projekt a budeme hodnotit jeho odezvu,“ řekl Jaroslav Ďuriš, generální ředitel DPP.

Zájem o spuštění projektu si Dopravní podnik ověřil v zářijové anketě na webu DPP. Z jejích výsledků vyplynulo, že až 80 % cestujících si myslí, že seznámit se v metru je skutečně možné, což bylo signálem, že projekt má smysl a je vítán. Třetina respondentů (32 %) v anketě DPP dále uvedla, že se již v metru skutečně seznámila a vzešlo z toho přátelství či láska. Nadpoloviční většina cestujících (61 %) pak souhlasí s myšlenkou, že lidé dnes dávají přednost virtuálnímu navazování mezilidských vztahů před osobní komunikací. „Komunikační vagon“ tak chce jít proti tomuto trendu a vrátit lidem prostřednictvím MHD kouzlo seznámení se tváří v tvář. DPP pochopitelně nebude bránit cestujícím v seznamování mimo „komunikační vagon“, tedy kdekoliv jinde v přepravních prostorách. Pouze se lidem nabízí prostor, kde a také kdy mají daleko větší šanci navázat kontakty nebo si s někým popovídat.

„V současné době, kdy převažují spíše elektronické formy komunikace (SMS, mail či sociální sítě), je vhodné se vrátit k mluvenému slovu a tento způsob komunikace obrodit. K tomuto účelu může sloužit i projekt komunikačního vagónu metra,“ uvedl Jiří Pařízek, radní pro oblast dopravy.

Je třeba zdůraznit, že prostřední „komunikační vagony“ nebudou sloužit jen nezadaným osobám, jak byl tento projekt interpretován v jeho počátcích. Naopak jsou otevřeny všem, tedy školákům, studentům, pracujícím či seniorům bez ohledu na aktuální stav.

Projekt „komunikační vagon“ je prvním projektem tohoto typu, k němuž bude využívána nejméně vytížená linka metra A (v délce 10,995 km s celkovým počtem 13 stanic). Vozy linku metra A projedou za 21,3 minut, což je nejrychleji ze všech třech linek.

Zdroj: Tisková zpráva Dopravního podniku hl. m. Prahy a.s.

Aktualizováno 9. 11. 2013 16:36

Dopravní podnik hlavního města Prahy a.s.

Nové fotografie

březen 2024
Po 4111825
Út 5121926
St 6132027
Čt 7142128
18152229
So29162330
Ne310172431
Jste zde: