Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Články

Dopravní podnik města Brna zařadil do zkušebního provozu s cestujícími novou tramvaj od Škodovky

dpmbBrno má první novou obousměrnou tramvaj. Klimatizovaný vůz Škoda ForCity Smart 45T vyrobila Škoda Group. Na jaře 2023 bude na lince 8 jezdit celkem pět těchto moderních tramvají. Nové vozy částečně nahradí původní obousměrné tramvaje typu KT8D5.

2022 12 18@1760@@ul. Renenská
Nová brněnská tramvaj Škoda 45T ForCity Smart ev. č. 1760.

Skoda ForCity 45T Smart Brno (1)
Nová tramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Foto: Škoda Group.

Po nové trati s novými vozy. Až v polovině prosince bude zahájen provoz na tramvajové trati k univerzitnímu kampusu, vyjede na ni s cestujícími vůz Škoda ForCity Smart 45T s evidenčním číslem 1760, který je vyrobený primárně pro Brno. „Nové obousměrné tramvaje jsou určeny především pro linku 8, která je na obou konečných zakončena úvratí. Věřím, že lidé ocení jak nový vůz, tak i novou trať. Do konce roku by do Brna měla dorazit ještě jedna nová tramvaj, na zbylé tři si cestující počkají do jara,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Skoda ForCity 45T Smart Brno
Nová tramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Foto: Škoda Group.

Cestující čeká jízda v moderních, funkčních a pohodlných vozech, které jsou obousměrné, kapacitní, klimatizované, nízkopodlažní a splňují nejnovější normy a standardy z hlediska bezpečnosti. „Podle požadavků Drážního úřadu bude tramvaj v dalších týdnech najíždět potřebné kilometry bez cestujících a budou na ní prováděny některé typové zkoušky. Následně bude ve zkušebním provozu s cestujícími. Předpokládáme, že ji do pravidelného provozu na nové trati zařadíme během prosince,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Skoda ForCity 45T Smart Brno (2)
Interiér nové tramvaji Škoda ForCity Smart 45T. Foto: Škoda Group.

I z toho důvodu město Brno společně s DPMB připravilo dohodu se zhotovitelem tramvajové trati ke kampusu o předčasném užívání a zkušebním provozu dalších stavebních objektů. „Jedná se především o zprovoznění samotné tratě včetně zastávek a objektů v tunelu, ale také o přístřešky, kamerový systém a obnovu okolních komunikací, což představuje asi 90 stavebních objektů a provozních souborů. Znění dohody, která pokryje roční období od 10. prosince 2022, budeme schvalovat ve středu na Radě města Brna,“ doplnila Vaňková.

Skoda ForCity 45T Smart Brno (3)
Pracoviště řidiče v nové tramvaji Škoda ForCity Smart 45T. Foto: Škoda Group.

Nový vůz pro DPMB vyrobil český výrobce prostředků hromadné dopravy Škoda Group. V Plzni na něm jeho zaměstnanci pracovali v uplynulých 21 měsících. „Našimi vozidly se může svézt čím dál více obyvatel České republiky, a to je pro nás ta největší odměna za dobře odvedenou práci. Cestující si mohou užívat pohodlné jízdy spolehlivými českými výrobky, které je bez obav dovezou do cíle jejich cesty. V Brně už jezdí několik našich produktů a tato dodávka tak navazuje na naši úspěšnou spolupráci. Nová „šalina“ je nejmodernějším vozidlem z naší dílny a věřím, že bude další desítky let sloužit k plné spokojenosti všech obyvatel a návštěvníků
moravské metropole,“ řekl Tomáš Ignačák, Prezident regionu CZ/SK ve Škoda Group.

Tramvaj Škoda ForCity Smart 45T
Délka: 31 m
Šířka: 2,50 m
Kapacita: 233 cestujících při 5 os/m2, z toho 64 sedících
Podíl nízké podlahy: 100 %
Max. rychlost: 70 km/hod.

Nová tramvaj má prostorný klimatizovaný interiér vybavený nerezovými madly, širokoúhlými informačními LCD monitory a USB nabíječkami. Ve výbavě nechybí ani Řídicí a informační systém RIS2 nebo třeba validátory systému EOC2. Kabina řidiče je nově koncipována. Vedle přehledného pultu, kdy je kladen důraz na jednoduchost a dobrý výhled, je ovládání částečně implementováno přímo do sedadla řidiče. „Čelní skla jsou vybavena vyhříváním, přední čelo navíc designovým denním svícením. Elektrická výzbroj umožňuje rekuperaci, tzn. navracení elektřiny při brzdění zpět do sítě, což snižuje celkovou spotřebu vozidla a tím i náklady na provoz,“ vyzdvihl Havránek.

Cena jednoho vozu je 60 milionů korun. Dopravní podnik města Brna má podepsanou rámcovou smlouvu, která mu umožňuje nakoupit v letech 2022–2026 až 40 tramvají právě typu Škoda ForCity Smart 45T, a to v celkové hodnotě 2,4 miliardy korun. S ohledem na současnou finanční situaci DPMB s nákupem nových vozů pro rok 2023 nepočítá. Případné další tramvaje budou pořízeny podle finančních možností DPMB.


Zařazení do provozu s cestujícími
Dne 11. prosince 2022 byla do zkušebního provozu s cestujícimi zařazena nejnovější brněnská tramvaj Škoda 45T ForCity Smart ev. č. 1760. Tramvaj je nejčastěji vypravována na linku č. 8. Tramvajová trať této linky byla prodloužena až na konečnou zastávku Nemocnice Bohunice

 2022 12 11@1760@@Novolíšenská
2022 12 18@1760@@Západní brána 2022 12 18@1760@@Švermova

Tramvaj Škoda 45T ForCity Smart ev. č. 1760. Na první fotografii byla vyfotografována první den ve zkušebnim provozu s cestujícími dne 11. prosince 2022.

Zdroj: Tisková zpráva Dopravního podniku města Brna a.s. s vlastní úpravou redakce

Aktualizováno 25. 12. 2022 12:29

Jste zde: