Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

V ČR je již 5,8 tisíce CNG vozidel, autobusů jezdí 410

Počet osobních a dodávkových vozidel vzrostl meziročně o 49 procent.daily-cng logo-6dc4d7

V České republice je již 5,8 tisíce vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti třetímu kvartálu 2012 se jedná o nárůst 45 procent. Nejvíce meziročně narostl počet osobních a dodávkových vozidel, a to o 49 procent. V ČR je také již 410 plynových autobusů a 55 komunálních vozidel na CNG.

„Ve třetím čtvrtletí u nás již jezdí skoro šest tisíce CNG vozidel. Od loňského podzimu také přibylo 48 CNG městských a linkových autobusů,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

„Od letošního ledna do dnes přibylo 16 procent všech CNG vozidel,“ dodává Prokopec. To, že je v oblasti CNG takový nárůst, ale není zase tak překvapující. Vozidla na zemní plyn jsou totiž ekologická, bezpečná a mají i nejlevnější provoz. Jeden kubický metr CNG, který energeticky odpovídá 1 litru benzinu, stojí dnes okolo 18 Kč a to je ve srovnání s cenou benzinu, kdy jeden litr stojí skoro 37 Kč, bezkonkurenční.

„Podle serveru www.cngplus.cz zabývajícího se CNG problematikou, se za 8 měsíců tohoto roku přihlásilo do registru přes 440 nových vozidel na CNG,“ říká Zdeněk Prokopec, předseda představenstva Asociace NGV.

Motoristům je nyní k dispozici 48 veřejných CNG plnicích stanic. Zatím poslední CNG stanice byla otevřena před pár dny u Berouna – Králův Dvůr. „ V nejbližší době lze očekávat další veřejné stanice v Příbrami, Jindřichově Hradci a Praze,“ říká Prokopec.

Zdroj: Tisková zpráva Asociace NGV

Aktualizováno 19. 9. 2013 17:38

Jste zde: