Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

V České Lípě oslavili 60 let pravidelné autobusové dopravy

ceskalipaNěkolik stovek návštěvníků si nenechalo ujít oslavy 60 let pravidelné autobusové dopravy v České Lípě, které se konaly v sobotu 18. září 2021. Oslavy měly podobu Dne s historickými autobusy BusLine a symbolickým zahájením byl křest dvou nových autobusů Iveco Crossway. Přítomní se tak mohli přesvědčit na vlastní oči, jaký kus cesty tento způsob dopravy za pár desítek let urazil, především pokud jde o komfort cestujících.

Oslavy zorganizovala českolipská radnice ve spolupráci s provozovatelem místní MHD společností BusLine MAD Česká Lípa s.r.o. Křtu jednoho z autobusů se ujala starostka města Česká Lípa paní Jitka Volfová. Křest okomentovala slovy: „Spolupráce s firmou BusLine je příkladná, společně usilujeme o to, aby doprava v našem městě pružně reagovala na potřeby zdejších občanů, aby byla pohodlná, spolehlivá a dostupná pro všechny.“

BusLine   Česká Lípa (3)
Křest nového autobusu Iveco Crossway.

Druhý autobus pokřtil dopravní ředitel skupiny BusLine Ondřej Polák. Na dotaz moderátora, co tu vlastně diváci vidí představil historické autobusy Škoda 706 RTO (červený a modrý), Karosu ŠL 11 a Karosu řady 700 i dva moderní nízkopodlažní busy Iveco Crossway. Zmínil dále, že všechny českolipské autobusy budou zanedlouho vybaveny moderním odbavovacím zařízením, které bude akceptovat i platební karty, což přináší další zvýšení komfortu zákazníků.

BusLine   Česká Lípa (2)
BusLine   Česká Lípa (1) BusLine   Česká Lípa

 Historické autobusy byly velkým lákadlem.

V rámci oslav se všichni zájemci mohli svézt historickými autobusy Karosa z šedesátých a sedmdesátých let. Převážnou většinu cestujících tvořily děti, často v doprovodu prarodičů, kteří zábavné vyjížďky doprovázeli zajímavými historkami a vzpomínkami. Trasy historických autobusů totiž kopírovaly dvě původní autobusové linky, které vedly křížem přes město Českou Lípu. Velký zájem byl i o pamětní jízdenky, pro každou linku byla jiná, ve čtyřech barvách.

V rámci oslav bylo po celý den jízdné jak v historických autobusech, tak i v běžné hromadné dopravě v České Lípě jízdné zdarma.

BusLine   Česká Lípa (4)
Vystavené autobusy.

O společnosti
BusLine MAD Česká Lípa s.r.o. zahájila provoz v České Lípě k 1. dubnu 2019 na základě desetileté smlouvy, roční objem přepravy je zhruba 1,04 mil. km na 16 linkách. Provoz zabezpečuje 25 autobusů (z toho 5 záložních) na kterých se střídá 60 řidičů.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti BusLine.

Aktualizováno 22. 9. 2021 9:03

Jste zde: