Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Arriva Morava modernizuje vozový park, autobusy mají nové firemní barvy

Společnost Arriva Morava (dříve Veolia Transport Morava) v rámci obnovy vozového parku letos pořídila 26 nových autobusů, do konce letošního roku plánuje firma nákup dalších 20 vozidel. Jedná se o vozidla značky SOR a Iveco. Sedm autobusů (typu SOR CN 12) bylo pořízeno s finanční podporou z programu ROP Střední Morava (40 % ceny tvoří dotace z evropského projektu, zbylých 60 % hradí dopravce), všechna ostatní vozidla jsou pořizována z investic dopravní společnosti. Do modernizace vozového parku investuje letos dopravce téměř 200 milionů korun.

9T2 9217 - 26...
9T2 9217 - 26...
9T2 9217 - 26...
9T2 9217 - 26...

Nový autobus SOR C 12 (RZ: 9T2 9217) společnosti Arriva Morava a.s.

28.4.2014 - S...

Nový autobus SOR CN 12 společnosti Arriva Morava a.s.

Číst dál: Arriva Morava modernizuje vozový park, autobusy mají nové firemní barvy

Arriva Východní Čechy modernizuje vozový park, pořídí autobusy s pomocí evropských peněz

barevne logo ROParriva-male

Společnost Arriva Východní Čechy zahájila další projekt modernizace vozového parku s názvem „Nákup ekologických, bezbariérových, nízkopodlažních autobusů pro Středočeský kraj – II. etapa“, jehož výsledkem bude pořízení tří částečně nízkopodlažních autobusů s využitím finančních prostředků poskytnutých z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Výše poskytnuté dotace bude 4 797 000 korun. Firma plánuje nákup dvou autobusů v kategorii 10 až 11 metrů a jednoho vozidla v kategorii do 12,2 metru. Všechny nově pořízené autobusy budou již s motory splňujícími nejpřísnější emisní normu EURO 6.

„Navazujeme na náš první projekt, který proběhl v loňském roce, kdy jsme s pomocí evropských finančních prostředků zakoupili sedm nových autobusů. Výběrové řízení na nákup dalších tří autobusů je již vypsáno, jeho výsledek budeme znát během letošního července. Otevírání obálek proběhlo 8. července, dodávka autobusů se uskuteční do 15. listopadu. Do konce listopadu budou autobusy slavnostně předány a nasazeny na své pravidelné linky,“ uvedl Jindřich Poláček, místopředseda představenstva Arriva Východní Čechy. „Důležitým parametrem nově zakoupených vozidel je kromě nízkopodlažnosti i ekologičnost, vozidla budou osazeny motory EURO 6,“ dodal Poláček.

Číst dál: Arriva Východní Čechy modernizuje vozový park, pořídí autobusy s pomocí evropských peněz

Nové autobusy pro Pardubický kraj

Čtyři nové autobusy budou od července zajišťovat dopravní obslužnost v Pardubickém kraji. Další přibydou na podzim. Provozovat je bude společnost Arriva Východní Čechy a.s. Slavnostní předání a uvedení do provozu se zúčastnil i náměstek hejtmana Pardubického kraje Jaromír Dušek v pozici zástupce objednatele dopravní obslužnosti v regionu.

Čtyři nové autobusy budou zajišťovat dopravní obslužnost převážně v okresech Chrudim a Pardubice. Patří mezi patnáct autobusů, které letos kvůli zajištění dopravní obslužnosti koupí společnost Arriva Východní Čechy. „Tato společnost pro nás ročně zajišťuje přibližně 37 procent z celkového rozsahu dopravní obslužnosti v kraji. Znamená to, že najede necelých šest milionů kilometrů za rok a to není zrovna malé číslo. Proto jsem rád, že svůj autopark modernizuje a nabízí tak svým zákazníkům – a našim občanům – pohodlné a kvalitní cestování,“ prohlásil Jaromír Dušek, náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost. 

15.7.2014 - S...
15.7.2014 - S...
15.7.2014 - S...
15.7.2014 - S...

Fotografie č. 1.: Slavnostní předání nových autobusů značky SOR
Fotografie č. 2..: Slavnostní předání nových autobusů SOR - přestřižení pásky zleva: Jaroslav Trnka (SOR), Jaromír Dušek (KÚ Pardubického kraje) a Daniel Adamka (Arriiva ČR)
Fotografie č. 3.: Daniel Adamka (Arriva ČR) a Jindřich Poláček (Arriva Východní Čechy) u nového vozu SOR
Fotografie č. 4.: Jízda v jednom z nově vyrobených vozidel SOR zakoupeného dopravní skupinou Arriva

Číst dál: Nové autobusy pro Pardubický kraj

Arriva Morava modernizuje vozový park za přispění evropských peněz

Společnost Arriva Morava pořídila v rozmezí let 2012 až 2014 s přispěním evropské dotace ROP Střední Morava celkem 16 autobusů v celkové hodnotě 78,673 miliony korun, výše dotace projektu dle smlouvy je 40 % z této částky. Do provozu bylo uvedeno 10 částečně nízkopodlažních autobusů typu SOR CN 12 a 6 plně nízkopodlažních autobusů typu Solaris Urbino 15. Vozidla byla předána dopravci ve třech dodávkách, poslední z nich se uskutečnila letos v dubnu (7 autobusů SOR CN 12).

8T0 5603 - 14...
9T2 8712 - 14...
9T2 8712 - 14...
9T2 8717 - 14...

Fotografie č. 1: Dříve dodané vozy Solaris Urbno 15 (RZ: 8T0 5602 a 8T0 5603)
Fotografie č. 2: Nový autobus SOR CN 12 (RZ: 9T2 8712)
Fotografie č. 3: Nové autobusy SOR CN 12 (RZ: 9T2 8713 a 9T2 8712) a dříve dodaný vůz SOR CN 12 (RZ: 8T7 1027)
Fotografie č. 4: Nově dodaný autobus SOR CN 12 (RZ: 9T2 8717)

Nová vozidla splňují nejpřísnější emisní limity EURO 5, jsou vybavena výklopnou plošinou pro nástup cestujících na invalidním vozíku nebo rodičů s kočárky a informačním systémem pro sluchově a zrakově postižené občany s vazbou na povelový vysílač nevidomého.

Číst dál: Arriva Morava modernizuje vozový park za přispění evropských peněz

Arriva testuje malokapacitní elektrobus v Kolíně

arriva-maleV období od čtvrtka 27. března do středy 9. dubna 2014 probíhá v Kolíně zkušební provoz malokapacitního elektrobusu EVC v karosérii Rošero-P. Dopravce Arriva Východní Čechy, který provozuje MHD v Kolíně, se na testování vozidla domluvil s Mgr.Tomášem Růžičkou, místostarostou města Kolína, který má dopravní problematiku města ve své kompetenci, a výrobcem vozidla. Malokapacitní elektrobus bude nasazen na pravidelné lince MHD KOLÍN č. 5: Kolín, Vinice - Polepy a zpět. Obsaditelnost vozidla je celkem 32 míst, počítáno je i s přepravou 1 osoby pohybující se na invalidním vozíku nebo rodiče s kočárkem. 

Autobus vyrábí společnost Rošero-P, karosérie midibusu je postavená na sériově vyráběném podvozku Iveco Daily. Vozidlo ujede na jedno nabití až 190 km, využít lze i systém rychlonabíjení, který se nachází přímo ve vozidle. Dvoudveřový midibus délky 8 000 mm je poháněn asynchronním elektromotorem o výkonu 100 kW. Vozidlo je vybaveno šestistupňovou manuální převodovkou, systémy ABS a ESP. Zdrojem energie slouží k pohonu jsou čtyři bateriové články typu NMC umístěné pod podlahou vozidla.

4Z8 1701 - Ma...
Nabíjení elek...

Elektrobus EVC - Rošero First Electric při testech u Arriva Morava a.s. v Jeseníkách.
Druhá fotografie zachycuje nabíjení elektrobusu

Číst dál: Arriva testuje malokapacitní elektrobus v Kolíně

Jste zde: