Tyto stránky provozuje občanské sdružení MHD ŽIVĚ.cz a jsou věnovány našemu kamarádovi Danielu Kunzovi (1992 - 2014), spoluzakladateli sdružení.

Cyklobusy východních Čech svezly letos o 10 % cestujících více

arriva dbcompanyVýchodočeskécyklobusy, které vozily výletníky i s koly z Hradce Králové, Jaroměře, Nového Města, Náchoda, Pardubic nebo Hradce Králové na vrcholky Orlických hor, zažily rekordní sezonu. Počet cestujících v nich letos vzrostl o 10 %. Rychle si získala popularitu také nová linka z Chrudimi a Pardubic do Orlických hor, která jezdila v této sezoně vůbec poprvé, a populární byl také cyklobus do Železných hor.

Letos to byla už třináctá sezona cyklobusů Orlických hor, každý autobus vezl přívěs pro 42 kol a cestující za jeho přepravu platili 20 korun. „Lidé si cyklobusy oblíbili, svou roli sehrálo ale i extrémně teplé a pěkné léto,“komentuje výsledky Jindřich Poláček, ředitel Arrivy Východní Čechy. „Letos jsme přepraviliv cyklobusech 8 834 lidí a 2 917 jízdních kol. Loni to bylo o poznání méně, v roce 2014 jsme svezli cyklobusy 7 943 cestujících.“

Cyklobusy jezdily letos v Orlických horáchod 30. května do 28. září a najezdily celkem 37 687 kilometrů. Cyklobus do Železných hor jezdil v trase Pardubice – Chrudim – Horní Bradlo – Seč – Hoješín už od 18. dubna.

Číst dál: Cyklobusy východních Čech svezly letos o 10 % cestujících více

Aktuálně z ARRIVA MORAVA

arriva dbcompanyV říjnu 2015 započala dodávka nových autobusů SOR CNG 12 z 32 kusové dodávky. Prvních deset autobusů je nyní odstaveno v Šumperku, kde se dovybaví informačním systémem a poté budou převezeny do provozovny Jeseník, která se stane jejich domovskou provozovnou. V příštím týdnu je doplní dalších šest autobusů. Ve vozovém parku společnosti ARRIVA MORAVA a.s. se jedná první autobusy SOR s emisní normou EURO 6.

- Libchavy (...

Nové autobusy SOR CNG 12 vyfotografované v Libchavách.

V letních měsících měl dopravce možnost vyzkoušet si naftovou verzi v podobě vozu SOR LC 12 RZ: 5E0 6631. Tento vůz vypomáhal v letních měsících při převozech klientů cestovní kanceláře z Třince na letiště v Brně. K podobnému účelu měl dopravce zapůjčen i dva autobusy Iveco. Jenalo se o model Iveco Crossway 12 M LINE RZ:  5E2 9402 a Iveco Crossway 12 M PRO RZ: 5E1 2397. V měsíci říjnu 2015 má dopravce zapůjčen také autobus Iveco Crossway LE 12 M LINE RZ: 5E2 9216. Tento vůz vypravuje provozovna Nový Jičín. Flotilu autobusů pro provoz na dálkových linkách rozšířil Irisbus Crossway 12 M nyní nesoucí RZ:  9T6 4364 a je zařazen do provozovny Jeseník. Tento autobus dříve jezdil pro společnost Severočeské doly a jeho původní RZ byla 5U6 5279.

Číst dál: Aktuálně z ARRIVA MORAVA

Testování elektrobusu BYD na linkách MHD v Třinci

arriva dbcompanyMěsto Třinec intenzivně testuje ekologický pohon ve své veřejné dopravě. Podle slov starostky Třince paní Věry Palkovské je elektromobilita v současné době žhavé téma, navíc v kraji se zhoršeným ovzduším.

Zatím se v tomto městě vystřídalo několik vozů. Prvním byl autobus SOR EBN 10.5 dopravce ARRIVA MORAVA a.s., který jezdil od 2. června do 3. srpna 2015. Zkušenost s tímto typem autobusu je již známa , neboť tento model dopravce sám již provozuje.Více naleznete v samostatném článku.

Jako další se od 30. června 2015 ve městě objevil autobus BYD eBUS-12 (RZ: 40-BFV-6) čínského výrobce zapůjčený nizozemským distributorem. Tento vůz je podobný dříve testovanému ostravskému modelu od kterého se odlišuje trojicí dveří. Tento konkrétní autobus v nedávné době se proháněl na letišti v Miláně. Detailem, na který výrobce opomněl v dokumentaci je fakt, že díky 3. dveřím má vůz méně baterií na palubě a tak se odpovídajícím způsobem sníží dojezd. Tato drobnost bohužel nebyla zmíněna v dokumentaci a nachystala tak zaměstnancům Arrivy operativní změny vypravenosti.

40-BFV-6 - 9....
40-BFV-6 - 9....
40-BFV-6 - 9....
40-BFV-6 - 9....

Elektrobus BYD eBUS-12 (RZ: 40-BFV-6) nasazený na linkách MHD v Třinci.

Další fotografie elektrobusu BYD eBUS-12

Den Dětí v Třinci

arriva dbcompanyV neděli 31. května 2015 proběhl Den dětí v Třinci, který se uskutečnil v areálu sportoviště STarRS. Součástí programu byly kolotoče a bohatý doprovodný program. Fanoušky dopravy nejvíce zaujme, že mezi partnery Dětského dne patřila společnost ARRIVA MORAVA a.s., která zde měla stánek pro děti, kde se rozdávaly omalovánky a bylo možné si zakoupit drobné upomínkové předměty s logem dopravce.

Před halou ARRIVA vystavovala také svůj elektrobus SOR EBN 10.5, který se bude testovat od 2. června 2015 na třineckých linkách MHD. Pro dopravní nadšence společnost ARRIVA MORAVA a.s připravila projížďku se dvěma historickými autobusy Karosa ŠL 11 (RZ: 8T0 6080, v majetku AARIVA MORAVA a.s.) a Škoda 706 RTO MTZ (RZ: V 4479), který byl zapůjčen z Technického muzea v Brně. Autobusy díky velkému zájmu cestujících v první půli dne jezdily pohromadě, poté podle aktuálního obsazení vozidel. Trasa asi 10 minutové vyjížďky vedla po tzv. třineckém okruhu ulic Lidická, Frýdecká, 1. máje, Jablunkovská a opět na ulici Lidickou a zpět k hale STaRS.

Na závěr dodejme, že akce se díky slunečnému počasí a velkému množství návštěvníku vydařila.

Číst dál: Den Dětí v Třinci

Testování elektrobusů na linkách MHD v Třinci

arriva dbcompanyOd 2. do 30. června 2015 bude na třineckých linkách MHD místní dopravce ARRIVA MORAVA a.s. testovat vlastní elektrobus SOR EBN 10.5. Tento elektrobus se dosud vyskytoval na pravidelné lince Karlova Studánka – Ovčárna. Tímto se město Třinec - po roční zkušenosti s elektromobilem, který používají zaměstnanci městského úřadu po dohodě s místním dopravce ARRIVA MORAVA a.s. - dohodl na testování elektrobusu v třinecké MHD. Paní starostka Věra Palkovská se netají tím, že do budoucna by město chtělo tento způsob dopravy zavést. První den provozu tj. 2. června 2015 od 13 do 14 hodiny proběhlo natáčení s Českou televizí, kterého se zúčastnili představitelé města a dopravce ARRIVA MORAVA a.s., poté vůz vykonal jeden pravidelný spoj směřující na konečnou zastávku Sosna nemocnice.

9T4 8434 - 31...
9T4 8434 - 31...
9T4 8434 - 31...
9T4 8434 - 31...

Elektrobus SOR EBN 10.5 (RZ: 9T4 8434), dopravce ARRIVA MORAVA a.s. zachycen při testování na linkách MHD v Třinci.

Číst dál: Testování elektrobusů na linkách MHD v Třinci

Jste zde: